Ingrijpende maatregelen moeten financiële positie gemeente veiligstellen

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De financiële positie van de gemeente is steeds zorgelijker. Duidelijk is dat er pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt om het inkomsten- en uitgavenpatroon in balans te houden.

Als een kadernota de naam ‘Alle hens aan dek’ krijgt, belooft dat op voorhand weinig goeds. Dat blijkt ook wel bij de aanbieding van het beleidsdocument, dat vooraf gaat aan de begroting die in het najaar gepresenteerd wordt. Bij de aanbieding van de nota wordt al snel duidelijk gemaakt dat ombuigingen dringend noodzakelijk zijn om ingrijpen van de provincie te voorkomen.

Structureel tekort

Over het jaar 2021 wordt een structureel tekort verwacht van 800.000 euro. Door ingrijpende maatregelen aan zowel de inkomsten- als aan de uitgavenkant moet dat tekort worden weggewerkt. Het tekort wordt voor een groot deel veroorzaakt door de jaarlijks sterk oplopende kosten van het sociaal domein (WMO, maar vooral jeugdzorg). In 2017 werd voor het sociaal domein nog een bedrag van 18 miljoen euro uitgegeven, maar verwacht wordt dat dat bedrag stijgt tot 25 miljoen in 2021 en 29 miljoen in 2024.

De vergoeding die de gemeente van het Rijk krijgt voor dit belangrijke werkveld is bij lange na niet voldoende om de uitgaven te dekken. Dit geldt niet alleen voor Bodegraven-Reeuwijk, maar voor veel gemeenten. De dringende roep om meer geld wordt wel gehoord, maar er is nog geen oplossing gekomen.

Grondexploitatie

Het college verwacht dat de inkomsten uit de verkoop van bouwgrond opdroogt, terwijl dit de laatste jaren een belangrijke inkomstenbron was. Hierdoor valt er in 2025 een gat in de grondexploitatie. Om het tekort aan bouwgrond - dat binnen het huidige ruimtelijke beleid overigens niet ruimschoots voorhanden is - op te vangen, wordt voorgesteld een investeringsfonds van 2,5 miljoen euro in te stellen. Hiermee wordt grond opgekocht die later voor een hogere prijs verkocht kan worden.

Lastenverzwaring

In hoeverre de financiële perikelen de burger gaan raken, is op dit moment nog niet gedetailleerd aan te geven. Dit zal ook

afhangen van de keuzes die door de raad moet gaan maken. Wel worden er door het college al een aantal richtinggevende voorstellen gedaan. Zo wordt voorgesteld een punt te zetten achter het gratis afleveren van afval op het afvalbrengstation. Dat zou een bedrag van 163.000 euro moeten opleveren. In de nota wordt ook niet uitgesloten dat een extra verhoging van de OZB plaats zal vinden.

2 miljoen besparen

Duidelijk is dat de nieuw aangestelde wethouder Odd Wagner alles op alles zal moeten zetten om de uitgavenkant van het sociaal domein om te buigen. Als taakstelling wordt een bedrag van 1,2 miljoen euro aan besparing genoemd plus een besparing op de kosten van Ferm Werk van 750.000 euro.

De verwachting is dat zonder ingrijpen in het sociaal domein de leningportefeuille stijgt van 137 miljoen euro op dit moment naar 175 miljoen in 2023. Indien de taakstelling van 2 miljoen euro gehaald wordt, blijft die stijging beperkt tot 161 miljoen.

Voorzieningen

Een aantal voorzieningen die hoog op het wensenlijstje staan, worden als het aan het college ligt heroverwogen of uitgesteld. Het gaat daarbij met name om de nieuwbouw van het Streekmuseum in Reeuwijk, de bouw van een nieuwe turnhal bij sporthal De Meerkoet en de vestiging van een Huis van Alles in Bodegraven-Noord.

De kadernota wordt op 1 juli in een speciale vergadering door de raad besproken. In afwijking van het gebruikelijke aanvangstijdstip begint de vergadering om 17.00 uur.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën