Jeffrey Bontan DJ Jackin Jeff
Jeffrey Bontan DJ Jackin Jeff Foto: Stefanie Peters

Groen Techno Hart met DJ Jackin Jeff

Human Interest

NIEUWERBRUG - Felgrijze ogen die gaan twinkelen als hij het over DJ-ing en produceren heeft: dat is bij de Nieuwerbrugse DJ Jeffrey Bontan (Jackin Jeff) 100% het geval. De liefde voor het DJ-vak zit diep, heel diep bij hem. Daar weet Jeffrey ook de mooiste verhalen over te vertellen. En hij mag zich sinds kort ook wereldrecordhouder Techno draaien noemen door zijn deelname (samen met andere DJ's) aan het Guiness Book of Records. Jeffrey: “DJ zijn is heerlijk. Als ik eenmaal begin te draaien, dan kan ik niet meer stoppen. Het zit in mij.”

In de jaren tachtig zat Jeffrey in het leger. Hij was gestationeerd in Soesterberg. Daar werkte hij veel samen met de Yanks (Amerikanen) en hier kwam hij voor het eerst in aanraking met techno- en housemuziek. Jeffrey: “We hadden het altijd over muziek. Ik was tot die tijd eigenlijk punker in de New Wave-scene, maar de synthesizermuziek sprak mij heel erg aan.” Door die muziek is Jeffrey begonnen met DJ'en onder de DJ-naam 'Jackin Jeff'. Zijn eerste houseplaat draaide hij in 1985. Niet lang daarna begon zijn neef een discotheek in Alphen aan den Rijn. Jeffrey: “In Amsterdam, Utrecht en Soesterberg draaiden ze al house. Ik was de eerste die house en techno in Alphen draaide en naar het Groene Hart bracht. Maar de mensen in Alphen vonden die house eerst helemaal niets.”

In die tijd had je nog geen clubmuziek in discotheken. Jeffrey organiseerde met een paar vrienden dancefeesten. “Dat was heel spannend, want we plakten zelf onze posters op de muren en deelden onze flyers uit. Dat mocht natuurlijk niet van de politie, want dat deden wij zonder het te vragen.” Op een gegeven moment ging Jeffrey draaien in Paradiso VIPClub en was hij lid van clubs zoals de RoXY en de Mazzo (allebei Amsterdam). De RoXY werd daarna echt een instituut voor houseliefhebbers. Ook mocht hij draaien met Jeff Mills, nog steeds een hele grote naam in de internationale DJ-wereld. Dat was voor Jeffrey een ervaring die hij nooit meer gaat vergeten.

Niet mainstream
Wat Jeffrey zo aanspreekt in de technomuziek, is dat het 'underground' is en niet 'mainstream' (voor iedereen). Vergelijk het met de vroegere punkscene. En ondanks dat de muziek ‘duister’ kan klinken met een zware bas, is de scene heel vriendelijk, ook onder de DJ’s. “Met de DJ’s van vroeger heb ik nog steeds contact. Er is geen concurrentie onder elkaar. We hebben gewoon heel veel lol samen en komen elkaar ook vaak tegen bij evenementen. Dan praten we over de goede, oude tijd.”

De muziek die Jeffrey draait en produceert is techno, maar ook progressive techno, soulfull house, balearic house, tech house en deep progressive. Aan de andere kant spreekt gabbermuziek Jeffrey helemaal niet aan. Toch heeft hij ook in die wereld ervaring opgedaan, zij het als mede-ontwerper van de tweede Thunderdome cd-hoes. Jeffrey is namelijk in het dagelijks leven grafisch ontwerper en ontwerpt lay-outs. “Een vriend ging die hoes ontwerpen, maar hij had echt geen idee wat er op moest komen te staan. Hij had ook niet zoveel met de gabberscene. Maar om een goede hoes te bedenken, moet je je wel in de doelgroep verplaatsen. We zaten op een gegeven moment op de bank naar een film te kijken. Beetje hangen en een biertje erbij. De film ‘The Boys from Brasil’ met Gregory Peck stond op. Aan het einde van de film wordt de hoofdrolspeler gegrepen door een groep doberman pinschers. Dat bracht ons op het idee om een doberman pincher op de voorkant van de hoes te zetten.” Zo gezegd, zo gedaan, de hond stond op de hoes.

Van DJ'en naar produceren van muziek
Op een gegeven moment is Jeffrey gaan produceren. Dat betekent dat je nieuwe muziek maakt voor jezelf of anderen. Er staan verschillende projecten in de steigers. Het kan dus best zo zijn dat je straks ergens op de wereld muziek kunt beluisteren van Jeffrey, want het produceren van muziek is een internationale business. Het meest herkenbare aan de muziek van Jeffrey zijn de diepe, rauwe, zware herhalende bassen en de stevige Kick, soms gepaard met mysterieuze songs en/of samples erin, een soort van Duitse Underground stijl. En heel soms een Detroit stijl met strings, (midden)synth effecten/geluiden. De bpm ligt meestal tussen de 125 en 132.

Wees de regisseur van je eigen muziek
Tijdens het gesprek geeft Jeffrey een aantal tips voor (aankomende) DJ’s. Het belang van een duidelijk intro is er daar een van. "Als jij geen duidelijk intro van je DJ-set hebt, dan heeft het publiek helemaal niet door dat er een andere DJ staat te draaien." Dat is natuurlijk niet de bedoeling. “De Italiaanse Componist Ennio Morricone heeft muziek voor ongeveer vijfhonderd films en televisieseries gecomponeerd en georkestreerd. Hij was de regisseur van de muziek en maakte prachtige muziekstukken. Als DJ ben jij ook de regisseur van je muziek. Zorg voor een spannend intro. Kies een intro dat bij je set hoort. Doe als Ennio!”

Techno in het Groene Hart
In het Groene Hart is technomuziek nog steeds een beetje een vreemde eend in de bijt. Initiatieven zoals Riverdance in Gouda kan Jeffrey waarderen. En ook in Woerden wordt het succesvolle Summerlake georganiseerd. Laatst is de technomuziek in het Groene Hart op de kaart gezet door het wereldrecord 'Langste techno/tech-house DJ-marathon' te breken met een 169 uur lange livestream. Jeffrey was een van de DJ’s die dit wereldrecord hebben bereikt. Het record heeft nationaal en internationaal de nodige media-aandacht gekregen.

Jeffrey beluisteren? Zoek hem eens op op Soundcloud en Mixcloud onder zijn stagenaam 'Jackin Jeff'.

Tekst en beeld: Stefanie Peters

Tips van Jeffrey voor (aankomende) dj’s 

- Als je ergens draait, laat van tevoren je gezicht zien

- Focus je nooit op één soort muziek, maar op meerdere soorten, bijvoorbeeld house en techhouse

- Kort nooit je naam af als stagenaam. Gebruik je hele naam of gebruik een heel andere naam

- Gebruik een intro dat bij de set hoort en maak het spannend

- Blijf je best doen, je komt er niet door niets te doen

- Geef nooit op. De dj-wereld is een harde wereld, waarin het moeilijk is om echt door te breken

- Schaam je nooit voor je fouten. Je bent en blijft een mens en fouten maken hoort daarbij

- Wees gewoon jezelf!

Advertentie

Categorieën