Afbeelding

Verreweg het mooiste is het moment waarop de boot gaat ‘lopen’

Human Interest

REEUWIJK - Dat roeien in een skiff niet eenvoudig is, kun je als leek wel bedenken. De boot is smal, een nat pak altijd dichtbij. Regelmatig zie je de lange, ranke boten over de Breevaart glijden met een instructeur die aanwijzingen schreeuwt vanaf zijn fiets op het fietspad ernaast. De in Bodegraven wonende Micha Götz vond het roeien tot voor kort maar niets. Micha was een teamsporter met het spelletje voetbal als favoriet. Maar hij is om. En goed ook.

Micha: “Eigenlijk is roeien vooral een technische sport. De eerste les om de techniek van de roeihaal te leren, krijg je 'in de bak’, een bak water met een boot erin gemonteerd. Dat is als het ware oefenen 'op het droge'. Als je de techniek goed doet, kom je in een zen-achtige concentratie. Als je het niet goed doet, krijg je blessures en een instabiele boot. Elke minuscule beweging heeft een uitvergroot gevolg. Als ik met een rondje over de verschillende plassen (ca. 9 km) tien echt goeie halen heb gemaakt, ben ik al tevreden. Concentratie alom."

Er zit fysieke inspanning en ontspanning in elke roeihaal. De roeihaal begint op het moment dat je knieën zijn opgetrokken. Met gestrekte armen houd je de riemen van je af. Dan zet je je benen uit - je duwt je voeten van je af. Al die tijd blijven je schouders recht boven je zitbot. Vervolgens breng je je rug naar achteren en daarna trek je je armen naar je toe en duw je je ellebogen naar beneden zodat de riemen uit het water komen. De tweede helft van de roeihaal, de 'recover', is de ontspanning. In omgekeerde volgorde rij je over de rail in de boot op je stoeltje weer naar voren en komen je knieën weer omhoog. Dan begint de haal van voren af aan.

"Wat onze club uniek maakt, is het water waar wij roeien," vertelt Micha. "Niet rechttoe rechtaan, zoals de Amsterdamse Bosbaan. Al die bruggetjes, sloten, vaarten en sluizen maken dat we ontzettend goed kunnen sturen (om de beurt is een van de roeiers stuurman). Een rondje door Gouda is een van de onderdelen van de roeiopleiding. Voor je diploma moet je ook op stromend water (de IJssel) hebben geroeid. Verreweg het mooiste is het moment waarop de boot gaat ‘lopen’. Als de slag van je team in hetzelfde ritme loopt, ben je één met je teamleden, je boot, het water en de omgeving.”

En dan blijkt dat individuele roeien in ene toch een teamsport te zijn.

Tekst: Marlien van Leeuwen

Beeld: Micha Götz

Afbeelding

Advertentie

Categorieën