De woning na verduurzaming.
De woning na verduurzaming.

Gluren bij de buren: Hoe maakt u uw huis duurzaam?

Human Interest

BODEGRAVEN - Van Reeuwijk-Dorp tot Waarder, van Bodegraven tot Driebruggen, overal vinden we inwoners die bezig zijn met verduurzaming. In een drieluik van interviews nemen we een kijkje bij deze inwoners. Ze vertellen ons over hun drijfveren, hun toekomstplannen en de vraagstukken waar zij tegenaan liepen. In deze editie: Gerda Nederend en Harry van Kampen uit Zuidzijde.

Gerda Nederend en Harry van Kampen wonen sinds een paar jaar in een vrijstaand huis aan de Zuidzijde. Sinds ze het huis hebben gekocht, zijn ze bezig met het zoveel mogelijk natuurlijk verduurzamen van hun woning. “En dan te bedenken dat wij niet per se klussers waren. We waren hiervoor ook helemaal nog niet zo bezig met duurzaamheid.”

En toch hebben jullie nu al flink wat maatregelen getroffen?

“HR++-glas, een warmtepomp, zonnepanelen, muurverwarming, vloerverwarming. En volledig aardgasvrij. Het is inderdaad aardig wat. We zijn er ontzettend blij mee. Het geeft zo’n prettig gevoel in huis."

En jullie hebben het ook nog eens met voornamelijk natuurlijke materialen gedaan.

"Kijk, de muren achter ons, dat zijn lemen muren. En het leuke van leem is: bij koude temperaturen verwarmt het, bij warme temperaturen verkoelt het."

Jullie huis is eigenlijk een soort wollen trui!

“Nou, zoals mijn zus zegt: ‘Jullie huis is een beetje een katoenen shirt. Dat ademt ook een stuk meer dan een synthetisch shirt. Maar wol, ja, zo kun je het ook noemen.”

Het bevalt dus wel, als ik jullie zo hoor praten?

“Enorm! Het hele huis voelt als puur natuur. Het klimaat is echt fijn. En deze natuurlijke materialen houden ook de straling van buiten goed tegen. Daardoor moet je trouwens wel opletten met je wifi-netwerk in huis. Die kan daardoor minder goed werken.”

En wat als ik na dit gesprek denk: ‘Dat wil ik ook!’ Waar begin ik dan?

“Begin dan met je huis isoleren. Dat is echt stap 1. Je isolatiemateriaal is eigenlijk de cocon van je huis. De warmtepomp zorgt vervolgens voor een constante temperatuur. Isoleer je niet goed, dan kan de warmtepomp het ook niet aan.”

Dat zijn een beetje de verhalen die je leest over mensen die hun huis na de aanschaf van een warmtepomp niet meer warm krijgen.

“Als je niet goed isoleert kan het huis de warmte niet goed vasthouden. Dan krijg je dat inderdaad. Wij hadden onze woonkamer eerst boven. Dan moesten we wel een dikke trui aan. Maar nu we goed geïsoleerd hebben, zitten we er gewoon warm bij.”

En koken? Hoe is dat in een aardgasvrij huis?

“Koken op elektriciteit vinden we eigenlijk helemaal prima. Wat we wel even spannend vonden: ‘wat nou als de stroom uitvalt?’. Dan kunnen we dus niet eens meer koken. Maar dat is nog helemaal niet voorgekomen.”

Zijn jullie al klaar met alle maatregelen? Of zijn er nog meer plannen?

“De volgende stap is de tuin! Kijk, we hebben ontzettend veel tegels in de tuin. Die willen we nu gaan verduurzamen.”

Letterlijk en figuurlijk vergroenen, dus.

“Ja! Met planten, besjes en bloemen. We hopen ook vlinders te verwelkomen in onze tuin.”

En jullie verwelkomen ook andere mensen om ze te helpen met verduurzaming?

“We hebben een keer meegedaan aan een open huis. Toen konden mensen bij ons een kijkje nemen. En laatst vroeg iemand ons hoe we onze buitenmuren gestuukt hadden. Die had daar tips voor nodig, omdat hij dat zelf ook wilde doen.”

Zo geven jullie je kennis en ervaring door.

“Zelfs de wethouder is toen langs geweest bij ons. Die zei achteraf: ‘Ik zal vanaf vandaag altijd anders langs dit huis fietsen.’ Dat inspireren van anderen is echt mooi.”

Wilt u ook aan de slag maar weet u niet goed hoe? Wij hebben energiecoaches opgeleid om woningeigenaren in onze gemeente hierbij te helpen. U kunt een gratis advies aanvragen via het aanmeldformulier: https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/aanmelden-voor-energiecoach/formulier.

De woning voor verduurzaming.
De muurverwarming wordt aangebracht in de woning.

Advertentie

Categorieën