Het stel ontvangt bloemen van loco-burgemeester Nieuwenhuizen.
Het stel ontvangt bloemen van loco-burgemeester Nieuwenhuizen. Foto: Wim de Boevere

Van jeugdliefde tot eeuwige trouw

Human Interest

WAARDER - Marijke Kroon en Gijs van Selm, respectievelijk uit Vinkenveen en Wilnis, zijn elkaar midden jaren vijftig van de vorige eeuw - dus zo’n kleine zeventig jaar geleden - tegengekomen bij een gezamenlijke jongerenvereniging in de regio. Het was vrij snel een echte jeugdliefde en op de verjaardag van Marijke in 1957 werd hun verloving een feit.

Na ongeveer 3 jaar zijn zij op 25 augustus 1960 getrouwd en in Waarder komen wonen in een gehuurde boerderij aan de toenmalige Voordijk. Bij echte Waardenaren staat de boerderij bekend als de (inmiddels verdwenen) boerderij van Piet van Dorp. Daar hebben Gijs en Marijke ongeveer 4 jaar gewoond, voordat ze verhuisden naar de woning waar zij nu nog steeds wonen, aan het Westeinde 15 in Waarder.

Voor haar huwelijk deed Marijke veel werk op de boerderij van haar vader: melken, dieren verzorgen en ook huishoudelijke bezigheden. Gijs was ambulant actief als instructeur op het gebied van de in die tijd steeds meer opkomende melkmachines en zat ook in de kaashandel. Eenmaal op hun eigen plek en erf aan het Westeinde werden de activiteiten wat minder ambulant. Hij heeft een pluimveehouderij gehad met ruim 27.000 kippen. Dieren hebben altijd een grote rol in hun leven gespeeld, want van 1985 tot 2017 hadden zij een in Waarder en omstreken bekende paardenstalhouderij en manege, waar onder meer ruitersportvereniging De Wierickeruiters een thuis had. Vele paardenliefhebbers, vooral jongeren, hebben daar hun eerste ritje op een paard gedaan. Er zijn ook heel wat spring- en dressuurcompetities gehouden.

Gijs en Marijke, beiden 86 jaar, hebben vijf kinderen, drie zoons en twee dochters en inmiddels ook tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Marijke vindt het leuk om af en toe nog wat naailes te geven. Ook houdt zij van puzzelen en gymnastiek, is ze lid van een ouderenkoor en is ze echt verkikkerd op het verzorgen van haar bloemen en planten. Gijs is ook zeker geen stilzitter en houdt van fietsen, is dagelijks nog bezig met zijn pony’s en mag graag een goed boek lezen.

Op de middag van hun 60-jarige trouwdag werden zij thuis door loco-burgemeester Inge Nieuwenhuizen verrast met een prachtig bloemenboeket en hartelijke felicitaties namens de gemeente.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Advertentie

Categorieën