Commissie vraagt om meer onderzoek voor toekomstbepaling Evertshuis

Politiek Evertshuis

BODEGRAVEN - Nadat de directeur van het Evertshuis Ton van Rheenen een week eerder al zijn visie had gegeven op de toekomt van het cultuurhuis boog vorige week de commissie Samenleving zich over dit onderwerp. Zij deed dit aan de hand van en lijvig pakket stukken, waaronder het onderzoeksrapport van Synarchis waarin drie scenario’s worden geschetst (zie onder dit artikel).

Het college stelde voor scenario 1 te volgen, maar daar gingen de commissieleden niet in mee en zij riepen wethouder Odd Wagner op meer onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor wonen of kantoren. Daarbij werd een verplaatsing van het gemeentehuis als een interessante optie naar voren geschoven.

Afgeslankte organisatie
De financieel specialist van Burgerbelangen, Robin Borg, beet de spits af in de discussie. Hij hield de commissie voor dat er miljoenen gevonden moeten worden om de komende begroting rond te krijgen en dat het Evertshuis deel uit moet maken van de afwegingen. De keuze voor scenario 1 levert volgens hem te weinig op.

Bovendien stelde hij dat er een aantal posten niet in de berekeningen waren meegenomen of buitengewoon onzeker zijn. Zo constateerde hij dat bij een vertrek van het KCC en het kaasmuseum 32.500 euro aan inkomsten weg zouden vallen terwijl het onzeker is of er nieuwe huurders gevonden worden. Hij wees er op dat scenario 1 in feite uitgaat van een afgeslankte organisatie zoals in 2017 met de gemeente was afgesproken, met een gemeentelijke bijdrage van 275.000 euro. “Daar willen wij naar terug,” aldus Robin.

Pappen en nathouden
Johannes Mattiesing (SGP) noemde de keuze voor scenario 1 een keuze voor pappen en nathouden. Hij was van mening dat niet alles waar om gevraagd was ook was geleverd, zoals een (gedeeltelijke) bestemming voor wonen. Dat wonen was ook wel een optie die Monique Jonker (PvdA) zag zitten. Voor een aantal sociale partners die in het Evertshuis gevestigd zijn zag zij een betere toekomst in de Huizen van Alles. Ook Els Oliwkiewicz (Christen Unie) was niet erg content met de aanpak. De status van de horeca noemde zij onduidelijk en zij miste ook een visie op de verduurzaming. Zij zag in scenario 1 slechts een oplossing voor de korte termijn en zette haar vraagtekens bij de toekomst op de langere termijn voor het Evertshuis.

De overige fracties deelden in grote lijnen de opvattingen van de voorgaande sprekers, waarbij Reinoud Doeschot (GroenLinks) opriep de problemen wel helder te houden en de financiële perikelen van het Evertshuis te scheiden van de toekomstvisie op het gebouw en Willem Zuyderduyn (VVD) de suggestie deed te bekijken of samenwerking met ander schouwburgen mogelijk zou zijn omdat dat tot besparing op de personele kosten zou kunnen leiden.

Gemeentehuis
Vergaande suggesties kwamen er uit de koker van het CDA woordvoerder Nico de Heij. Hij riep op het beste uit scenario 1 en scenario 3 met elkaar te combineren en wat groter te maken. Hij wees daarbij op het feit dat het onduidelijk is wat er met het gemeentehuis moet gebeuren. “We staan voor enorme investeringen op het gebied van verduurzaming en het zou het overwegen waard zijn te onderzoeken of het gemeentehuis in het Evertshuis ondergebracht kan worden en wat er vervolgens met het gemeentehuis zou kunnen gebeuren,” aldus de christendemocraat, die ook al enkele voorzetten gaf over een mogelijke toekomstige indeling.

De suggestie van het CDA riep op voorhand weinig weerstand op in de commissie en ook wethouder Odd Wagner, die overigens bestreed dat de gevraagde informatie niet geleverd was en de keuze voor scenario 1 realistisch noemde, verwees het idee niet direct naar de prullenmand. Hij noemde het idee op zich niet slecht en zag zelfs wel een financieel voordeel omdat er geen boekwaarde meer rust op het gemeentehuis en die locatie mogelijk geschikt zou kunnen zijn voor woningbouw, al dan niet in combinatie met een theaterzaal en bibliotheek. Hij wees er daarbij op dat er globaal al was gekeken of het gemeentehuis zou passen in het Evertshuis en dat de conclusie was dat dat mogelijk zou zijn maar dat de theaterzaal en de bibliotheek dan niet behouden kan worden.

Bredere visie
Ook na de beantwoording door de wethouder en een tweede vragenronde bleek dat de commissieleden de toekomst van het Evertshuis graag in een breder verband willen gaan bespreken. Het raadsvoorstel om te kiezen voor scenario 1 werd dan ook teruggetrokken en het college kreeg de opdracht mee een nader onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid de scenario’s 1&3 en 1&2 met elkaar te combineren waarbij de verplaatsing van het gemeentehuis zeker meegenomen kan worden.

Tekst: Bert Verver

3 scenario’s

Mede op basis van gesprekken met stakeholders zijn door Synarchis drie scenario’s uitgewerkt. Het college van Burgemeester&Wethouders heeft een voorkeur voor het scenario 1, de commissie Samenleving wil de combinatie van de scenario’s 1&3 en 1&2 nader onderzocht hebben.

1. Scenario 1 (lichte variant): verbeteren huidige functionaliteit Evertshuis door: a. herbestemming zolder na gepland vertrek van het kaasmuseum (denk bijvoorbeeld aan presentaties, trainingen/cursussen). De mogelijkheden worden beïnvloed door het ontbreken van daglicht; b. beter benutten van de bibliotheek, al dan niet in combinatie met foyer en horeca (denk bijvoorbeeld aan dagactiviteiten/-opvang senioren, commerciële verhuur aan een horecaondernemer of sportschoolhouder/fysiotherapie).

2. Scenario 2 (beperkt ingrijpend qua gebruik, technisch meest ingrijpend): behoudt van het theater, de foyer en de bibliotheek (zie ook lichte variant) en transformeren oude Evertshuis tot een maatschappelijke functie, bijvoorbeeld zorgappartementen (ouderen of mensen met een beperking), zorgfunctie (maatschappelijk werk, fysiotherapie, dagbesteding) of starterswoningen (sociale huur).

3. Scenario 3 (meest ingrijpend qua gebruik, technisch minst ingrijpend): transformeren gehele Evertshuis tot een kantoorfunctie met een maatschappelijk karakter, bijvoorbeeld door een multifunctionele bijeenkomstruimte (theaterzaal, congreszaal, vergaderzaal).

Advertentie

Categorieën