Logo kobr.nl
Foto:

Elke minuut telt na een hartstilstand

NIEUWERBRUG - Het kan zomaar ineens gebeuren. Een buurtbewoner of een goede vriend die in de bloei van zijn of haar leven getroffen wordt door een hartstilstand. Dan is een reanimatiecursus geen overbodige luxe. Hier leer je niet alleen hoe je moet reanimeren maar ook hoe je een AED moet gebruiken.

EHBO vereniging Nieuwerbrug heeft een donatie ontvangen van Stichting Wierickefonds. Hier hebben ze zowel nieuwe AED’s als reanimatie poppen van kunnen kopen. Dit is dan ook de reden dat zij in het huidige cursusjaar vier reanimatiecursussen kunnen aanbieden, namelijk op 14 oktober, 4 november, 2 december en 3 maart. De kosten voor deze cursus zijn 15 euro per persoon. De reanimatiecursus neemt een avond in beslag van 19.30 tot 22.00 uur en is inclusief een gratis kopje koffie of thee in de pauze. Inschrijven kan via Saskia, aed@ehbo-nieuwerbrug.nl.

Onderwerpen die onder andere aan de orde komen tijdens de reanimatiecursus zijn: de oorzaken van een circulatiestilstand, het vaststellen van een bewustzijnsstoornis en ademhalingsstoornis, wat te doen als de circulatie weer op gang komt of toch aanwezig is en de mond-op-mondbeademing en hartmassage. Na de cursus kunt u een hartstilstand bij een slachtoffer vaststellen, de hulpverleningsdienst alarmeren, de reanimatie starten en de AED toepassen. Na het met goed gevolg volgen van de cursus ontvangt u ook een officieel erkend diploma Reanimatie van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR).

www.ehbo-nieuwerbrug.nl

Overlevingskans
Wekelijks worden 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hoe eerder burgers beginnen met reanimeren, hoe beter. De inzet van een AED vergroot de overlevingskans. Want elke minuut telt na een hartstilstand. Direct beginnen met reanimatie verdubbelt de overlevingskansen ten opzichte van slachtoffers die niet meteen gereanimeerd worden. Wanneer je daarbij ook de AED gebruikt, heeft het slachtoffer een (nog) grotere overlevingskans. Deze is maar liefst 70% wanneer het slachtoffer binnen zes minuten gedefibrilleerd wordt. Elke minuut na deze zes minuten, neemt de overlevingskans af met 10%. Maar wat moet je met een AED als je niet weet hoe je moet reanimeren? Een reanimatiecursus is daarom ook zeker geen overbodige luxe.

Meer berichten