Afbeelding

Prachtig mens

Column Anders bekeken

Tegenslag overkomt je. Dat je vervolgens moed verzamelt en een uitweg zoekt, is makkelijk gezegd. Maar hoe reageer je, als je bent getroffen door een slopende ziekte waarvan nog geen genezing mogelijk is?

Het overkwam Reeuwijker Chris de Heij (58). Een paar jaar geleden werd bij hem de ziekte ALS vastgesteld, een progressieve aandoening die de zenuwen van de spieren aantast. Een vreselijke diagnose, maar Chris is niet geknakt. Zijn lichaam laat hem steeds meer in de steek, maar zijn geest is ijzersterk. Samen met zijn partner Christa Verkleij zet Chris zich in om aandacht te vragen voor ALS en fondsen in te zamelen voor onderzoek naar behandelingsmogelijkheden. Zij doen dat met ongelooflijk veel energie en inzet, bijvoorbeeld via lezingen op scholen. En intussen proberen ze ook nog zoveel mogelijk van het leven te genieten.

Chris is vergroeid met Reeuwijk-Dorp, waar hij is opgegroeid en is blijven wonen. Hij trad al jong in dienst bij Kaas Vergeer, zoals deze internationale onderneming in de dorpsmond heet. Kind van het dorp dus, en je kunt gerust stellen dat het hele dorp meeleeft. Een grote groep vrienden vloog met Chris naar een concert van zijn idool Bill Joëll in New York en bezocht met hem een voetbalwedstrijd van Liverpool. Ze maken uitstapjes, waarbij Chris op een speciale fiets meegaat, of bezoeken het café. Een grote groep deed in 2019 met Chris mee aan de Tour du ALS, een beklimming van de Mont Ventoux, waarmee geld voor onderzoek wordt ingezameld.

Dit jaar gooide corona roet in het eten, maar Chris kijkt al naar 2021. Inmiddels zit hij in een rolstoel, maar hij blijft positief, wil elke dag genieten. Op Facebook laat hij zien hoe hij dat doet, waarom het leven voor hem de moeite waard is. Ondanks je eigen malheur anderen kracht en moed geven, dat maakt je een dapper en prachtig mens.

Advertentie

Categorieën