Afbeelding

De Hortus heeft geworteld op Weideveld

Politiek Politici aan het woord

Er is altijd wel een crisis. We zitten nu midden in de coronacrisis. Een jaar geleden had bijna niemand dat voorzien. Enkele jaren geleden hadden we een financiële crisis. Toen wisten we niet wat we met de grond bij Weideveld moesten. Niemand wilde bouwen. En toen Stichting Duurzaam Bodegraven Reeuwijk met de vraag kwam voor een pluk- en oogsttuin was de grond snel vergeven. De Hortus Populus was geboren.

Al wist iedereen dat het tijdelijk was, soms zie je toch dat het succes een bestemming kan overtreffen. Want de Hortus heeft geworteld op Weideveld. De wijk heeft het project omarmt. Vrijwilligers en klanten weten de tuin te vinden. De Romeinse barak vordert gestaag en de exacte locatie heeft al een plek in de geschiedenis gekregen. Een huis in Weideveld staat daardoor zelfs op de denkbeeldige plek van de legioenscommandant. Hoe leuk is dat? En waar anders dan bij het Limespark wil je nu een Romeinse barak hebben? Een betere plek zou ik niet kunnen bedenken.

Natuurlijk kun je de tuin verplaatsen. Verplaatsen kan tenslotte altijd. Het kost veel tijd, veel energie en veel geld, maar ja, het kan. Sterker nog, onze gemeente zou in principe ruimte moeten hebben voor meerdere van dit soort tuinen. Want lokaal voedsel heeft ontzettend veel voordelen en we hebben meerdere kernen waar er behoefte aan is. En wanneer je dat gaat uittekenen, dan staat de Hortus misschien niet eens op de beste plek. Maar dat stadium zijn we wat mij betreft voorbij.

De Hortus heeft geworteld op Weideveld. Het zou eeuwig zonde zijn als we die wortels zouden moeten doorzagen. Nee, wat mij betreft blijft de Hortus waar die nu is. En gaan we binnenkort eens kijken waar we in de toekomst meer van dit soort tuinen willen hebben.

Merel van Dijk

Fractievoorzitter GroenLinks

Advertentie

Categorieën