Het Weekblad voor Reeuwijk (1931-1940) nu digitaal beschikbaar

Algemeen

REEUWIJK - Het eerste nummer van het Weekblad voor Reeuwijk kwam uit op 20 mei 1931, en het laatste op 1 mei 1940. De Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan het weekblad.

In de eerste uitgave van het gratis nieuws- en advertentieblad Het Weekblad voor Reeuwijk, dat in de periode 1931-1940 elke woensdag bij alle inwoners van Reeuwijk en Sluipwijk werd bezorgd, schreef de redactie het volgende:

Het feit dat Reeuwijk, een vooruitgaande gemeente is van ruim 4100 inwoners, met een gestaag toenemende bevolking, die niet alleen haar bestaan vindt in land- en tuinbouw, doch ook in nijverheids- en handelsondernemingen, een toename ook van de goed gesitueerde bevolking, die Reeuwijk om de prachtige natuur en de uitnemende gelegenheid voor watersport tot vaste en tijdelijke woonplaats kiest, en het vreemdelingenverkeer ten slotte, dat leven brengt in de eertijds stille landelijke Gemeente, heeft voor ons doen besluiten tot de uitgave van Het Weekblad voor Reeuwijk.’

Sinds kort zijn de scans van dit weekblad online in te zien in de online krantenbank van het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. De scans laten zien hoe het leven in de regio Reeuwijk er aan toe ging in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Voor geïnteresseerden in de lokale streekgeschiedenis is dit dan ook een fascinerende bron. Zeker ook zijn de ouderwetse advertenties de moeite waard om eens te bekijken. De scans van dit weekblad als wel als andere historische weekbladen zijn te bekijken op de website van het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard: www.rhcrijnstreek.nl.

Advertentie

Categorieën