Onderzoek naar extra capaciteit voor COVID-patiënten in regio West

Algemeen

REGIO - De ziekenhuizen binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) onderzoeken de mogelijkheid om extra capaciteit te creëren voor de opvang van Covid-patiënten in regio West. Uit dit onderzoek is inmiddels duidelijk geworden dat de inrichting van een apart calamiteitenhospitaal niet haalbaar is. Onderzocht wordt nu welke alternatieven er zijn.

Een calamiteitenziekenhuis is bedoeld om de druk op de ziekenhuizen te verlichten door extra capaciteit te creëren voor opvang van COVID-patiënten. Eerder dit jaar kwam HMC locatie Bronovo in Den Haag ter sprake als mogelijke locatie om een calamiteitenziekenhuis voor de COVID-zorg in te richten. Inmiddels is vanuit het Netwerk Acute Zorg West (NAZW) een verkenning naar deze mogelijkheid afgerond. Hieruit blijk dat het niet haalbaar is om de noodvoorziening op deze locatie of elders in de regio te realiseren.

Beschikbaar personeel grootste knelpunt
Het grootste knelpunt is dat het in de regio niet lukt om voldoende medisch personeel beschikbaar te stellen om een dergelijk hospitaal te bemensen. Dat is geconstateerd in het onderzoek door het NAZW. Al het beschikbare personeel is al vol ingezet in de ziekenhuizen in de regio. Terwijl een COVID-patiënt meer en andere medische hulp nodig heeft dan een reguliere patiënt. Daarbij kost het veel tijd en geld om een calamiteitenziekenhuis in te richten en werkend te krijgen.

Alternatieven
Ondertussen zoeken de ziekenhuizen gezamenlijk naar alternatieven in de regio om tijdelijk meer COVID-patiënten te kunnen opnemen. Een van de mogelijkheden is om aanvullende COVID-capaciteit binnen bestaande ziekenhuizen te creëren. Er loopt nu binnen de regio een onderzoek naar de haalbaarheid hiervan. Naar verwachting is daar in de loop van november meer duidelijkheid over.

Advertentie

Categorieën