Mondkapjes… | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Meditatief Cursief

Mondkapjes…

Je kan er niet meer omheen kijken. We zijn er zelfs al redelijk aan gewend. In alle soorten en maten… Mondkapjes.

Maar het nut? Daar zijn de meningen over verdeeld, niet? Zelf geloof ik zeker dat ze nut hebben. Maar inderdaad: het is geen ‘waterdichte oplossing’, puur een hulpmiddel.

Toch is er discussie over. In de krant, op Facebook, op school, in de trein, bus of supermarkt, enzovoorts. En hoe gaat die discussie dan? Dat laat wel eens te wensen over. Gelijk hebben is één, maar gelijk krijgen? Het gaat ‘m om de manier waarop, denk ik. Herinnert u zich de slogan van SIRE nog, ‘doeslief’?

Medeburgers met en zonder mondkapje hebben niet altijd een blad voor de mond. En als christen begin ik dan toch te denken: hoe moet mijn houding nu zijn? Tel ikzelf wel tot tien?

Deze dagen moest ik denken aan een oud, maar actueel Bijbelwoord uit de brief van Jakobus, dat zegt “Zo is ook de tong een klein orgaan, maar wat een grootspraak kan hij voortbrengen! Bedenk eens hoe een kleine vlam een enorme bosbrand veroorzaakt. Onze tong is net zo’n vlam.”

Waarschuwend niet? Weet u wat we soms nodig hebben, figuurlijk dan? Een geestelijk mondkapje. We hebben bescherming nodig, want wat we zeggen (en wat we denken) kan niet altijd door de beugel. Of wel?

Zo’n geestelijk mondkapje werkt twee kanten op, net als het echte: het beschermt de ander tegen wat er uit jouw mond komt. Maar ook omgekeerd: je krijgt bescherming tegen wat jouw kant op komt. Twee kanten van één medaille, euh mondkapje. Waar koop je zo’n mondkapje dan? Welnu, het is gratis en er is voorraad in overvloed: je kan erom bidden. Oftewel, in alle eerlijkheid en zelfbesef God vragen of Hij je wil beschermen door jou iets van Zijn geduld te geven en van Zijn vriendelijkheid, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Lees er Galaten 5 maar eens op na, en laat je door die Heere leiden en beschermen.

Ds. Theo Overbeeke,

Predikant Hervormde Gemeente Reeuwijk

Meer berichten