Afbeelding

Beiaardier en organist Gijsbert Kok in Gast van de week bij BR6

Algemeen

BODEGRAVEN – Als stadsbeiaardier van Den Haag en Scheveningen heeft Gijsbert Kok de klok horen luiden, en weet hij precies waar de klepel hangt. Geboren en getogen in Nieuwerbrug groeit hij op tussen de koeien van het bedrijf van zijn ouders. Al vroeg realiseert hij zich dat hij meer affiniteit met muziekinstrumenten heeft dan met het instrumentarium op de boerderij.

Na voltooiing van zijn opleiding aan het Christelijk Lyceum in Gouda ligt de overstap naar het conservatorium in Den Haag dan ook voor de hand. Hier kiest hij voor de hoofdvakken orgel en kerkmuziek met piano als bijvak. Later bekwaamt hij zich in de muziektheorie aan het conservatorium Codarts in Rotterdam. Tijdens zijn militaire dienstplicht zet hij gedwongen zijn muzikale ambitie even op een laag pitje, maar ontwaakt wel zijn belangstelling voor het carillon. Dit zet hij om in z’n opleiding tot beiaardier aan de beiaardschool in Amersfoort.

Veelzijdige carrière
Gijsbert begint zijn carrière als kerkorganist. Hij was in die hoedanigheid bijvoorbeeld enige tijd verbonden aan de Salvatorkerk in Bodegraven. Ongeveer 10 jaar geleden kreeg hij de eervolle functie van stadsbeiaardier van Den Haag en Scheveningen. Hij geniet een grote vrijheid wat de keuze van het repertoire aangaat en laat zich daarin vaak leiden door de actualiteit. Een aantrekkelijke kant van zijn beroep vormen de optredens bij bijzondere evenementen in binnen- en buitenland. Als beiaardier is hij een graag geziene gast in België, Frankrijk en Amerika. Ondanks het feit dat Gijsbert vaak alleen hoog in de toren zit of achter het orgel in een kerk, leiden zijn contacten met het publiek daar niet onder. Zijn sociale kant komt verder prima tot zijn recht als docent orgel en muziektheorie en af en toe als begeleidend pianist.

Vrije tijd
Ondanks zijn drukke bestaan heeft Gijsbert nog enige vrije tijd. Waaraan hij die besteedt, vertelt hij in het radioprogramma ‘Gast van de week’ van BR6. In ieder geval heeft hij geen abonnement op de sportschool, want de vele traptreden naar en van zijn werkplek houden hem fit. Ook vertelt hij met flair, maar zonder opsmuk, over de betekenis van muziek in zijn leven en waarom het carillon van het Vredespaleis in Den Haag voor hem taboe is.

De eerste uitzending van dit programma is te beluisteren maandag 7 december om 20.00 uur. De herhalingen zijn dinsdag 8 december om 22.00 uur en zondag om 19.00 uur.

Advertentie

Categorieën