Afbeelding

Politici aan het woord: Monumenten op de kaart!

Politiek Politici aan het woord

De gemeente heeft in bestemmingsplannen verschillende panden en objecten aangemerkt als gemeentelijk monument of als cultuurhistorisch belangrijke elementen. De SGP heeft daarmee ingestemd, maar had er moeite mee dat eigenaren van deze panden beperkingen werden opgelegd die niet aan andere pandeigenaren werden opgelegd. Als compensatie is daar een bescheiden subsidieregeling voor in het leven geroepen. Deze regeling biedt nog geenszins de garantie dat eigenaren hun monumenten gaan onderhouden. Daarvoor is meer nodig.

Bij monumenten horen verhalen. Daarom zijn wij blij dat de gemeente een beknopte, maar tegelijk goed leesbare brochure heeft uitgegeven, waarin veel monumenten worden beschreven. Dit valt mooi samen met de plaatjesactie van Jumbo, die er samen met de mensen van het Streekmuseum een prachtig album van heeft gemaakt. Alle leeftijdsgroepen zijn nu intensief in de weer met onze monumenten. Wij maken onze complimenten aan al die vrijwilligers die hun tijd hebben besteed aan deze twee mooie producten en wensen onze inwoners veel leesplezier. Voor de eigenaren is dit een stukje erkenning voor het onderhoud dat zij plegen aan hun panden.

Aan de gemeente de uitdaging om samen met de eigenaren ervoor te zorgen dat de monumenten in stand blijven. De beste garantie voor het behoud van monumenten is dat er met plezier in gewoond en gewerkt kan worden en daarvoor moeten soms wel eens concessies worden gedaan om dit mogelijk te maken. Van monumenten genieten we allemaal, zeker nu wij weten waarom een monument en monument is.

Advertentie

Categorieën