Pieter van der Heide draagt de tandartspraktijk over aan Inge Henkens.
Pieter van der Heide draagt de tandartspraktijk over aan Inge Henkens.

Tandarts Van der Heide draagt praktijk over aan Inge Henkens

Zakelijk

REEUWIJK - Al 41 jaar is tandarts Pieter van der Heide een bekend gezicht in Reeuwijk en omgeving. In zijn praktijk en daarbuiten. Na zijn lange jaren van dienst stopt hij en draagt hij met vertrouwen zijn praktijk over aan tandarts Inge Henkens. Voordat hij écht zijn praktijk overdraagt, kijken wij met Van der Heide terug op zijn carrière en met Henkens vooruit op haar carrière.

Voordat Van der Heide zijn praktijk startte aan ‘t Kerkestuk in Reeuwijk, nam hij eerst ruim een jaar waar bij andere praktijken. Van der Heide: “Ik kreeg al snel de vraag of ik ook een eigen praktijk ging starten in Reeuwijk. Ik kom hier vandaan en mensen wisten wat voor werk ik deed. De vraag was zelfs zo hoog dat ik al patiënten kon noteren voordat de praktijk open was.” Eenmaal open hoefde Van der Heide ook niet te adverteren voor nieuwe patiënten. “Zodra we open waren, werden er briefjes door de bus gedaan of mensen een afspraak mochten maken.” Een droomscenario voor iedere startende ondernemer.

Ingeburgerd
De tandheelkunde zag er toen heel anders uit dan nu. “Mensen waren nog niet zo ‘gebitsbewust’ als nu. Veel mensen besteedden veel minder tijd aan het onderhoud van het gebit dan nu.” Ook de kennis van de tandartsen nam toe en er kwamen nieuwe materialen met nieuwe manieren van behandelen. Van der Heide volgde elk jaar behoorlijk wat nascholing en heeft in de loop der jaren enorme verbeteringen gezien binnen de tandheelkunde. “Tegenwoordig zijn de meeste monden zeer goed onderhouden. Mensen weten inmiddels veel meer en kijken je niet meer raar aan als je over flossen of ragen begint.” Deze verbetering vindt hij prachtig om te zien. “Ook de mondhygiënist is helemaal ingeburgerd. Mensen wisten vroeger ook niet wat dat inhield, maar de combinatie tandarts met mondhygiënist zorgt voor een hoger niveau gebitsgezondheid. Een esthetisch fraai gebit met daarbij een goede kauwfunctie draagt in belangrijke mate bij aan een hoge kwaliteit van leven.”

Een ander hoogtepunt voor Van der Heide was de uitbreiding van de praktijk. “We hadden eerst één behandelkamer, alleen beneden. Daar ben ik begonnen.” In die tijd woonden Van der Heide en zijn vrouw boven de praktijk. “Dit was niet ideaal, maar zo ging dat.” Later heeft hij de bovenverdieping verhuurd en pas na vijftien jaar is de praktijk uitgebreid naar het hele pand, zoals nu.

Fijne contacten
“Ik ga het best missen,” meent Van der Heide. “Ik had fijne contacten en je kent zo veel mensen. Dat vind ik echt een geweldig onderdeel van dit werk.” Er zijn nog steeds veel patiënten van het eerste uur. Patiënten die vroeger jong waren, nemen inmiddels hun kinderen en kleinkinderen mee. “Fijne, duurzame relaties,” vat Van der Heide dit samen. “Je leeft echt met de mensen mee, groeit met ze op en ze vertellen je van alles. Soms iets te veel,” grapt hij.

Overname
Duurzame relaties is precies de reden waarom Inge Henkens graag deze praktijk wilde overnemen. Ze werkt nu ruim vijf jaar als zzp’er in verschillende praktijken. In deze jaren was ze genoodzaakt een aantal keer te wisselen van praktijk, omdat zzp’ers in de tandheelkunde niet te lang in dezelfde praktijk mogen werken. “Ik heb zo mooie ervaringen opgedaan, maar net wanneer ik de patiënten een beetje leer kennen, ga ik naar een andere praktijk. Als ik dan weer ergens nieuw ben, vragen patiënten altijd of ik wél blijf.”

Tijdens de eerste lockdown kreeg Henkens te horen dat de praktijk van Van der Heide mogelijk ter overname kwam en haar interesse was meteen gewekt. “Dit is een kleinere praktijk waar de relaties met patiënten centraal staan, dat was precies wat ik zocht.” Nadat Henkens in gesprek was gegaan met Van der Heide, bevestigde dit voor haar nog meer dat dit is wat ze wil. Bovendien woont ze in de buurt: samen met haar man - “Het grappige is dat hij ook tandarts is” - heeft ze een huis in Gouda. Daarnaast is ze net moeder geworden. “Ook daarom vind ik het prettig om dicht bij huis te werken.” Naast haar werk als tandarts is Henkens actief voor de beroepsorganisatie KNMT, geeft ze patiënten en praktijken juridisch advies, schrijft ze artikelen en geeft ze lezingen.

Mondzorg Reeuwijk
Direct in het nieuwe jaar draagt Van der Heide zijn patiënten over aan Henkens. Van der Heide: “Ik sta haar in januari nog bij met raad en daad. Mijn vrouw Petra werkt in januari nog twee dagen in de praktijk. Per 1 februari neemt Henkens de praktijk helemaal over.” Henkens vult hem aan: “In februari gaan we ook twee weken dicht, voor een likje verf en wat verdere klusjes. Een nieuwe start voor mij, voor het personeel en voor de patiënten.” Na deze sluiting verandert de praktijk van naam naar ‘Mondzorg Reeuwijk’. “Een duidelijke naam voor de praktijk die dezelfde waarden blijft hanteren als Van der Heide,” vertelt Henkens.

Het personeel, tandarts Karima Bejja, mondhygiëniste Silvia Schouten en assistentes Carola van Belkum, Jolien Schaap en Lisette Groeneveld, blijven allen als vertrouwd werkzaam in de praktijk. “En vertrouwd is het zeker,” meent Van der Heide. “Het personeel heeft ook met Henkens kennisgemaakt en is net zo enthousiast over haar als ik. Ze is erg capabel, zowel als mens als als tandarts.”

Toeren
En wat Van der Heide gaat doen na deze overname? Genieten op het water in de kano, zeilboot of op de surfplank, tuinieren en toeren op zijn racefiets. “En we houden ook van reizen en wintersport. Dus wanneer dat weer veilig is, hopen we dat weer te kunnen doen!”

Tekst en beeld: Sabrina den Haag

Advertentie

Categorieën