Afbeelding
Foto:

Nooit meer weg uit Curaçao: ‘Als je er bent geweest, snap je het’

Human Interest Kijk op de wereld

BODEGRAVEN / CURAÇAO - In maart 2016 vertrok Walter Gulik met zijn vriendin Jessica de Bruijn uit Bodegraven naar Curaçao. Ze verruilden café Vrienden van de Hoeck en restaurant Anders voor een bestaan als verhuurders van beleef Curaçao appartementen.“Tot op de laatste dag hebben we ons werk in Bodegraven met veel plezier gedaan. Maar op Curaçao voelden we ons gewoon nóg beter.”

“Waarom we zijn vertrokken? Dat zal ik even laten zien.” Walter rommelt even met de camera en richt hem dan op het uitzicht achter hem: voorbij de veranda steken palmbomen af tegen een strakblauwe lucht. “We vierden hier Kerst met een zonnetje op ons bol.”

Het is alweer lang geleden dat Walter en Jessica verliefd werden op Curaçao. Ze reisden de hele wereld over, maar apart van elkaar vonden ze op dit eiland een sfeer die nergens anders hangt. Walter probeert het uit te leggen. “We voelden ons hier enorm thuis. Normaal heb je na een paar weken vakantie wel zin om naar huis te gaan, hier vonden we dat steeds moeilijker.”

Acht jaar geleden besloten hij en Jessica om een appartement op Curaçao te kopen, dat ze verhuurden in de tijd dat zij niet op het eiland zaten. “Als iemand in onze omgeving maar het woord ‘Curaçao’ noemde, hadden we het praktisch al verhuurd,” lacht Walter. Toch was een maand per jaar in een Caribisch zonnetje niet genoeg. Op de laatste dag van één van hun vakanties lag het stel in het zwembad te balen dat ze terug naar Nederland moesten. “Gekscherend zeiden we tegen elkaar: ‘Kunnen we niet blijven?’ Dat bracht een grote glimlach op ons gezicht. Waarom eigenlijk niet?”

Elk vrij uurtje is vakantie
Ze konden nergens anders meer over praten. In de anderhalf jaar die volgde studeerde Jessica af en kocht Walters compagnon hem uit uit zijn café en restaurant. Jessica en Walter zegden de huur op, verkochten hun appartement op Curaçao en kochten een villa in de wijk Cas Grandi, vlak bij het toeristische gebied Jan Thiel. In vier maanden verbouwden ze twaalf slaapkamers tot drie appartementen en twee studio’s. Op de bovenverdieping richtten ze hun eigen woning in. Vorig jaar voegden ze nog een villa met drie grote appartementen verderop in de straat aan hun verzameling toe.

Dankzij hun grote netwerk en verhuurervaring van het appartement, maakten ze een goede start, maar het was natuurlijk niet gelijk volle bak. “In Bodegraven werkte ik 70 uur per week met elke nacht niet meer dan zes uur slaap. De eerste twee jaar hier werkten we dat bij elkaar opgeteld,” vertelt Walter. Inmiddels is het een stuk drukker, maar ze maken hun uren nog steeds ‘op het gemak’. “Dat bevalt heel goed. We bepalen onze eigen roosters en gaan bijvoorbeeld varen met vrienden wanneer we willen. Bovendien hebben we altijd een zonnetje en dertig graden. Daardoor voelt elk vrije uurtje als vakantie.”

Vijf maanden zonder gasten
Afgelopen jaar verdween het zonnetje echter achter de wolken - of eigenlijk achter het plafond. De tijd van lockdown was heftig op Curaçao. “We mochten maar twee momenten per dag naar buiten met een avondklok om 21.00 uur. Dat is extra vreemd als je bedenkt dat het leven zich hier voor een heel groot deel buiten afspeelt. Toch was Curaçao in onze beleving slechter in het Nederlandse nieuws dan het daadwerkelijk was. Het aantal besmettingen viel mee.”

Voor beleef Curaçao appartementen betekende het bijna vijf maanden zonder gasten. Om kosten te besparen pakken Jessica en Walter de onderhoudstaken op die ze normaal uit moeten besteden. “Zo houden we onszelf bezig, maar we kijken natuurlijk liever naar de toekomst. Hopelijk is het in maart weer een beetje normaal.”

Nederland 2.0
Ondanks de tegenspoed straalt Walter uit dat hij op zijn plek zit. Mist hij Bodegraven nog? “Missen wel, maar het doet geen zeer,” glimlacht hij. “We hebben mooie herinneren aan late uurtjes in het café en grote feesten in het restaurant, maar toch zijn we liever hier.”

Als je op Curaçao bent geweest, snap je het, dat weet Walter zeker. “Er zijn twee reacties op het eiland: je vond het leuk voor een keertje of je wilt nooit meer weg. Nederlanders voelen zich hier snel op hun gemak, met hun eigen taal. Het is eigenlijk net Nederland, maar dan relaxed en met een zonnetje. De verbeterde versie!”

Tekst: Key Tengeler

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën