‘Dit is ons cadeautje aan de kinderen’ | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:

‘Dit is ons cadeautje aan de kinderen’

BODEGRAVEN - De verlengde lockdown betekent voor leraren en leerlingen dat zij het online onderwijs nog even moeten doorzetten, zo ook de gymlessen. Maar in je eentje sporten voor een beeldscherm tipt natuurlijk niet aan samen sporten in de buitenlucht. Daarom wilde het team van IKC Schatrijk in Bodegraven het sporten graag anders aanpakken. Afgelopen dinsdag bood de school fysieke gymlessen op het schoolplein, waarbij uiteraard rekening werd gehouden met de RIVM-richtlijnen. Directeur Marieke de Groot vertelt over het initiatief.

“Onze online gymlessen bestonden voornamelijk uit wat kleinere ‘challenges’ die de leerlingen werden aangeboden. Zo heb ik op de noodopvang leerlingen als krabbetjes door de gangen zien rennen en waren kinderen thuis achter hun beeldschermen aan het dansen,” vertelt Marieke de Groot. “Dat sporten voor de laptop is natuurlijk leuk, maar naarmate het schooljaar verder vorderde, werd het ook tijd voor een beetje afwisseling.” Daarom kwamen meester Mike en meester Werner met het initiatief om de gymlessen op 19 januari op het schoolplein te geven.

Buiten sporten
Kinderen onder de 12 jaar mogen volgens de richtlijnen buiten sporten. Dat is dan ook precies wat er op het schoolplein van Schatrijk is gebeurd. De kinderen zijn tijdens een Google Meet-vergadering uitgenodigd om de gymles bij te wonen. Elke klas kwam een half uur sporten en tussen elke groep zat 10 minuten wisseltijd om verder contact te voorkomen. “Er zijn activiteiten georganiseerd die doen denken aan bootcamp, freerunnen en stoepranden,” aldus meester Mike. “De groepen omvatten zo’n 20 tot 25 leerlingen. Voor hen was het ook fijn om hun klasgenootjes eindelijk weer te zien. Dit was eigenlijk ons cadeautje aan de kinderen,” vult De Groot nog aan.

De kinderen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Wel werden de ouders verzocht om de kinderen alleen naar school te laten komen of af te zetten op de ‘hartjes-stip’. “We hebben tegenwoordig een zogeheten ‘kiss & zwaai’,” legt De Groot uit. “We zijn een buurtschool, dus dit zou heel goed mogelijk moeten zijn.”

IKC Schatrijk vindt het belangrijk dat de kinderen in beweging blijven. De gymlessen waren dan ook onderdeel van het reguliere programma. Als leerlingen echter écht niet wilden of konden, dan was dat natuurlijk geen probleem. “We zitten nog steeds midden in de coronacrisis, daar moet ook rekening mee worden gehouden.”

Nog een keer?
Blijven de gymlessen een eenmalig evenement? “We zijn altijd bereid om over de verschillende mogelijkheden na te denken. Het was een groot succes, ook al waren we allemaal kletsnat. De meesters hebben er iets moois van gemaakt. We staan er zeker voor open om het nog een keer te doen. Al hopen we natuurlijk het meest dat we onze deuren snel weer mogen openen en dat dit enkel een eenmalige oplossing hoeft te zijn.”

Tekst: Isa Smeele

Meer berichten