Afbeelding
Foto:

Hoe een Syrische kleermaker zijn leven weer oppakt in Bodegraven

Human Interest

BODEGRAVEN - In Syrië had Osman (38) een goedlopende kleermakerij in de buurt van Aleppo. Maar liefst twintig man werkten voor hem. Tot in 2011 de oorlog uitbrak. In 2014 lukte het hem om te vluchten, maar zijn vrouw en kinderen moest hij achterlaten. Hij raakte alles kwijt. Toch heeft de goedlachse Osman, herenigd met zijn gezin, de draad weer opgepakt in Bodegraven.

Osman is opgegroeid in de buurt van Aleppo in Syrië. Toen hij ongeveer 15 jaar oud was, begon hij als kleermaker. “Mijn vader was automonteur. Hij wilde dat ik door zou leren zodat ik een goed bestaan kon opbouwen, maar ik wilde kleermaker worden,” vertelt Osman. “Mijn vader gaf uiteindelijk toestemming en stuurde mij naar een goede leermeester, waar ik de fijne kneepjes van het vak heb geleerd.” Daarna heeft Osman in Libanon en Griekenland als kleermaker gewerkt. In deze landen werd hij beter betaald (harde valuta) en zo kon hij sparen om een eigen zaak in Syrië te starten. Dat lukte: in 2007 opende Osman zijn eigen zaak.

Oorlog
In 2011 brak de oorlog uit in Syrië. Osman had inmiddels een bloeiend bedrijf opgericht waar kleding en gordijnen op maat werden gemaakt en kleding werd hersteld. Hij had twintig medewerkers in dienst. Ondertussen werd de onrust in Syrië groter en groter. Osmans vader verloor zijn leven bij een bombardement. In 2014 werd de grond onder Osmans voeten te heet en hij vluchtte geheel berooid, moest zijn vrouw en kinderen achterlaten en zocht zijn weg via Turkije en Griekenland naar Nederland. Hij verbleef een jaar in vier asielzoekerscentra, alvorens hij in Deurne een huis kreeg toegewezen. In 2015 werd hij weer verenigd met zijn vrouw en twee kinderen. Osman: “We hebben een goede tijd gehad in Deurne. Het was een mooie omgeving en we hadden hele lieve buren, maar het allerbelangrijkste was dat we ons veilig voelden.”

Oude liefde
Toen Osman een verblijfsstatus kreeg, kon hij weer aan zijn oude liefde gaan denken: het kleermakersvak. “Ik ben stage gaan lopen bij een kleermaker in Bergambacht. Van deze man leerde ik wat de Nederlander van een kleermaker verwacht en welke regels er gelden om een eigen bedrijfje te starten.” Samen met zijn vrouw heeft hij toen uitgezocht waar in Nederland behoefte en plaats zou zijn voor een kleermaker. In de grote steden was daar geen ruimte meer voor, in Bodegraven wel, midden in het Groene Hart tussen de vier grote steden in. Via Facebook vond het stel een ander gezin dat in Bodegraven woonde en naar Deurne wilde verhuizen. En zo kwam het gezin uiteindelijk in 2018 in Bodegraven terecht.

Marktplaats
Osman: “Uiteindelijk vonden we een geschikt huurpand in de Willemstraat. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft mij goed op weg geholpen met vergunningen en dergelijke. Op Marktplaats hebben we de naaimachines en lockmachines tweedehands kunnen kopen.” In maart 2019 opende Osman uiteindelijk zijn kleermakerij ‘Casanova’. Samen met zijn vrouw Eimo runt hij de zaak.

Tot aan de lockdown in maart 2020 floreerde het bedrijf. Naast het herstellen van kleding startte Osman ook met vrijetijdsbroeken, jassen, tassen en riemen. Tijdens de huidige lockdown is Casanova gewoon geopend, “maar de omzet loopt ook bij ons hard terug.” Toch blijft hij de toekomst positief zien. Na deze lastige periode breidt hij zijn werkzaamheden verder uit met het naaien van gordijnen en de stoffen hiervoor gaat hij zelf in Turkije inkopen!

Hulp krijgen Osman en Eimo van onder andere Sietse Bonnema. Sietse kwam als klant binnen, maar is inmiddels goed bevriend geraakt met het gezin en staat hen met raad en daad bij.

Droom
Het gezin, inmiddels met drie kinderen, is blij en gelukkig in Bodegraven. “We voelden ons hier echt welkom en iedereen is zo hulpvaardig, heel bijzonder.” Eimo onderschrijft de uitspraken van haar echtgenoot en voegt daar nog aan toe: “In het Huis van Alles heb ik veel geleerd en heb ik veel lieve mensen leren kennen. Zij zijn heel waardevol voor mijn integratie geweest.”

Op de vraag wat de droom is van Osman, antwoordt hij: “Ik hoop dat mijn kinderen kunnen gaan studeren, dat ik straks een pand in eigendom heb, een eigen huis én een mooie auto.”

Tekst en beeld: Edith op de Woerd

Advertentie

Categorieën