Jan de Wit
Jan de Wit

‘Ja, daar staat mijn vader Teun’

Human Interest

BODEGRAVEN - Een regelrechte hit. Zo mag je de plaatjesactie wel noemen die de Stichting Historische Kring Bodegraven en Jumbo Langerak samen hebben opgezet. De belangstelling voor beelden uit vervlogen tijden heeft bovendien een heuse ruilhandel ontketend.

Voor Jumbo Langerak selecteerde de Stichting Historische Kring Bodegraven maar liefst 341 stickers voor een gratis verzamelalbum over de dorpsgeschiedenis. Het Romeinse verleden, de kaashandel, de brand van 1870, kunst, onderwijs, geloof, bedrijvigheid, vervoer en tal van andere onderwerpen geven een indruk van het dagelijks leven in vroeger tijden.

En dat Bodegraafse dorpsverleden heeft toekomst. Tenminste, als je afgaat op wat de plaatjesactie teweegbrengt. De Facebook-pagina ‘Ruilpagina Historische Bodegraafse plaatjes’ onderstreept dat. Meer dan 750 leden bieden dubbele plaatjes aan en vragen nog ontbrekende afbeeldingen.

Spaargekte 
Jumbomedewerkster Cheyenne Humme-Berkvens bevestigt de spaargekte. “Wij krijgen in de winkel veel positieve reacties van klanten die plaatjes sparen. Vooral de herkenning van diverse oude locaties en personen wordt aangehaald. Iedere bewoner uit Bodegraven heeft wel iets of iemand in het boek staan waar hij of zij zich mee identificeert.”

Humme-Berkvens rekent voor dat er iets meer dan 5.000 verzamelalbums en ruim 1,5 miljoen plaatjes in omloop zijn. “Niet alleen de oudere klanten zijn positief, ook onder de jongere Boreftenaren wordt flink geruild.” Jumbo Langerak vindt het belangrijk om een connectie met haar klanten te hebben. “Deze spaaractie is daar een mooi voorbeeld van. Het brengt de klanten dichter tot elkaar en het dorpsgevoel wordt versterkt.”

Onbesproken levenswandel
Verdeeld over de pagina’s 52 en 53 staat het christelijk mannenkoor Die Rhijnse Sangers geportretteerd met een kleurenfoto uit omstreeks 1965. Ruim veertig zangers staan zij aan zij. Alle leden dragen een zwart pak, sommigen met de liederenbundel in de hand. De foto is buiten gemaakt, tegen het decor van molen De Arkduif en het dak van de Sint-Willibrorduskerk. Dennis Rosbergen herkende direct zijn opa op de foto van plaatje nummer 263. “Hij is herkenbaar in beeld en mijn overgrootvader valt net weg achter een klein plaatje. Nee, ik heb ze nooit zien of horen optreden. Het is al lang geleden en ik was nog klein toen mijn opa al niet meer bij het koor zat.”

Overigens kon niet iedereen zomaar lid worden van het op 5 oktober 1959 opgerichte mannenkoor. Aspirant-leden moesten niet alleen de leeftijd van 18 jaar en ouder hebben, zij dienden ook een ‘onbesproken levenswandel’ te hebben. Dat staat opgetekend in artikel vier van het Reglement en Statuten.

Vader Teun
De rubriek ‘Tussen start en finish’ zet het verleden van sportend Bodegraven in de schijnwerpers. Zo vormen op de pagina’s 48 en 49 leden van gymnastiekvereniging DOS van ongeveer een eeuw geleden een menselijk bouwwerk. Plaatje 239 toont het tafereel in het klein. En wat te denken van het zwembad in de Oude Rijn in 1935 (242) of het kampioenselftal van voetbalvereniging Bodegraven in 1958? “Ja, daar staat mijn vader Teun,” wijst Jan de Wit naar de zwartwit foto. “Poeh, dat is lang geleden. Mijn vader was een echte ouderwetse linksbuiten. Hij staat met zijn handen in zijn zij, onder de stok van het spandoek. Naast hem staat trainer Ottevanger.” De Wit kan zich niet herinneren dat hij zijn vader ooit heeft zien spelen in het eerste elftal, wel in de veteranen. En hij deed vrijwilligerswerk bij de club. “Mijn vader zat lang in de elftalcommissie, reed op de grasmaaier en onderhield het veld.”

Vol boek
De spaaractie loopt nog tot en met zondag 31 januari. Humme-Berkvens: “Normaal gesproken vindt na afloop van een spaaractie een ruilmiddag plaats. Dit is vanwege corona helaas niet mogelijk. Wel zijn we op zoek naar een goed alternatief om er toch voor te zorgen dat iedere spaarder zijn boek vol krijgt.”

Tekst en beeld: Ad van den Herik

Cheyenne Humme-Berkvens
Die Rhijnse Sangers (foto Stichting Historische Kring Bodegraven)

Advertentie

Categorieën