Raad stemt in met verlenging stimuleringssubsidie centrum Bodegraven

Politiek

BODEGRAVEN - De gemeenteraad heeft vorige week unaniem een positief besluit genomen over de verlenging van de stimuleringssubsidie voor verbetering aan (winkel)panden in het centrum van Bodegraven. Daardoor kunnen ondernemers en vastgoedeigenaren een beroep blijven doen op een planontwikkeling- en transformatiesubsidie die bijdraagt aan de revitalisering van het centrum. De subsidies voor gevelverbetering en verhuiskosten zijn niet meer in de regeling opgenomen.

Helemaal zonder discussie verliep de besluitvorming over de stimuleringssubsidie niet. Zoals hij ook al in de commissievergadering had aangegeven, was Henk van der Smit (SGP) van mening dat het wenselijk was ook de vervallen onderdelen van de regeling nog enige tijd door te laten lopen. Hij kreeg daarbij enige bijval van Monique Jonker (PvdA).

De overige fracties waren echter van mening dat de inspanningen die tot op het laatst waren gepleegd om ondernemers over de streep te trekken voldoende waren geweest en dat de regeling wat betreft de onderdelen ‘gevelverbetering’ en ‘verhuiskosten’ haar werk had gedaan. Dat laatste werd ook bevestigd door wethouder Inge Nieuwenhuizen, die blij was met de complimenten die de raadsleden uitdeelden over de geslaagde inzet van de subsidieregeling. Zij wees er daarbij op dat een aanzienlijk deel van de gevelverbeteringen die eruit voort zouden komen pas in dit jaar zichtbaar worden. Ze zegde toe dat een eventuele nagekomen aanvraag voor gevelverbetering- of verhuiskosten alsnog aan de raad zal worden voorgelegd. Dat stemde ook Henk van der Smit tevreden.

Het overgebleven bedrag van 4 ton uit de subsidieregeling van 1 miljoen vloeit terug naar de algemene reserve. Elly de Vries (D66) herhaalde haar opmerking uit de commissie dat het jammer was dat dat bedrag destijds bij de bezuinigingsronde rond de begrotingsbehandeling niet was meegenomen. Hennie Castelein (BBR) vroeg de wethouder scherp te blijven letten op de vervolgaanpak, zodat het geld dat mogelijk overblijft, ingezet kan worden voor andere nuttige zaken, bijvoorbeeld voor ‘kleine potjes’ die ingezet kunnen worden voor noodgevallen door corona. Aan het eind van de discussie besloot de raad unaniem de subsidieregeling voor planontwikkeling en transformatie met een jaar te verlengen en stemde zij ook in met het terugvloeien van 4 ton naar de algemene reserve.

Wethouder Nieuwenhuizen mag buiten gemeente wonen
Op grond van de gemeentewet dient een wethouder te wonen in de gemeente waarin zij werkzaam is. Aan wethouder Inge Nieuwenhuizen was in het verleden door de raad ontheffing verleend van die verplichting. Die ontheffing liep 31 januari af. De wethouder woont echter sinds een vrij recente verhuizing in Gouda. Op verzoek van Elly de Vries (D66) en Monique Jonker (PvdA)gaf de wethouder een korte toelichting op haar vernieuwde verzoek om haar huidige woonsituatie goed te keuren. Ook zij was van mening dat het het beste was om binnen de gemeentegrenzen te wonen, maar ze gaf aan dat ze geen passende huisvesting had gevonden. Haar huur was opgezegd, waardoor zij dringend een nieuwe woning nodig had en vond deze in Gouda.

Voor de meeste fracties was het verlenen van de ontheffing geen enkel probleem, zeker omdat er geen twijfel bestaat over de inzet waarmee de wethouder haar werkzaamheden verricht. De fracties van BBR en de PvdA bleven principieel van mening dat de wethouder binnen de gemeente zou moeten wonen en stemden tegen.

Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Bodegraven-Reeuwijk
Als onderdeel van de Urgenda-uitspraak heeft de Rijksoverheid de Regeling Reductie Energiegebruik bij koopwoningen (RRE) in het leven geroepen. Op grond van deze regeling kunnen woningeigenaren laagdrempelig gebruik maken van een bescheiden subsidie, die kan worden ingezet voor een groot aantal energiebesparende doeleinden. De gemeente heeft een bedrag van 89.410 euro uit de regeling toegewezen gekregen en stelt dit via het systeem van ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ ter beschikking.

Naar aanleiding van een eerder in de commissie gevoerde discussie is het subsidiebedrag vastgesteld op 50 euro, zodat zoveel mogelijk eigenaren van de stimulans gebruik kunnen maken. De raad ging zonder verdere opmerkingen akkoord met de regeling. De huiseigenaren worden per brief geïnformeerd. Overigens heeft de gemeente bij het Rijk ook een aanvraag ingediend voor een bijdrage uit een regeling waarvan huurders gebruik kunnen maken.

Tekst: Bert Verver

Geen gedoe
Aan het begin van de raadsvergadering legde burgemeester Christiaan van der Kamp een korte verklaring af over de dreigingen die ontstonden rond het instellen van de avondklok. Hij memoreerde dat ook in onze gemeente via sociale media oproepen geplaatst waren om ‘herris’ te gaan schoppen in Bodegraven. De politie is op zoek gegaan naar degenen die de berichten verspreid hadden en hebben zo nodig huisbezoeken gebracht. Jongerenwerkers hebben contact gezocht, er zijn ouders op pad gegaan en het sociaal team is ingeschakeld.

“Niemand zat te wachten op gedoe in de gemeente en er ontstond een ferme tegenbeweging,” aldus de burgemeester, die de vele reacties ‘hartverwarmend’ noemde. Hij sloot zijn korte verklaring dan ook af met een welgemeend dankwoord aan allen die zich ingezet hadden om de dreigingen in te dammen.

Advertentie

Categorieën