Verder met de Regionale Energie Strategie: tweede enquête van start!

Politiek

REGIO - Van 8 t/m 21 februari kunnen alle inwoners en bedrijven van de regio Midden-Holland meedoen aan de tweede enquête over de Regionale Energie Strategie (RES). Deze enquête gaat dieper in op concrete toekomstbeelden voor duurzame energieopwek met zon en wind op land in de regio. Ook vindt op 11 februari een online participatie evenement plaats.

In de eerste enquête en bij de kansentafels werd er gevraagd welke locaties volgens de deelnemers geschikt zijn voor zonne- en windenergie. Op basis van de uitkomsten zijn vier toekomstbeelden opgesteld. Daarin is ook gekeken naar de waarde van het bestaande landschap, veiligheid, natuurgebieden en toekomstige bouwplannen.

In de tweede enquête worden vragen gesteld over deze vier toekomstbeelden. U kunt bovendien aangeven welk toekomstbeeld volgens u het beste bij de regio past.

Uw mening telt
Door de enquête in te vullen geeft u uw mening over duurzame energie van wind en zon in onze regio. Dat is belangrijk, want de ideeën en visies die we ophalen met de enquêtes, kansentafels en de online participatie-evenementen nemen we mee in de keuzes voor de RES. Vul nu de enquête in via: www.resmiddenholland.nl/enquete.

Online participatie-evenement
Ter ondersteuning en uitleg van de tweede enquête vindt op 11 februari van 19.30 tot 21.00 een online participatie-evenement plaats. Hierin wordt uitleg gegeven over de inhoud van de RES en de concrete scenario’s die uit de eerdere onderzoeken naar voren zijn gekomen. Meer informatie over het programma en aanmelden kan via de website van RES Midden-Holland: www.resmiddenholland.nl/aanmelden-participatie-evenement.

Wat is de Regionale Energie Strategie (RES) ook alweer?
Nederland stapt over op duurzame energie. In het Klimaatakkoord staat dat vanaf 2030 in heel het land jaarlijks minstens 35 terawattuur (TWh) aan duurzame elektriciteit moet worden opgewekt. Nederland is hiervoor opgedeeld in regio’s en Bodegraven-Reeuwijk hoort bij de regio Midden-Holland. Deze regio wil 0,435 TWh van de 35 TWh opwekken, 1,34 procent van het totaal. Dat staat gelijk aan 67 windmolens, 544 hectare aan zonnepanelen of een combinatie van die twee. In alle dertig regio’s wordt een plan gemaakt: een Regionale Energie Strategie (RES). Ook de provincie Zuid-Holland en de waterschappen Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Stichtse Rijnlanden praten mee.

Meer informatie over de RES vindt u op de website van RES Midden-Holland: www.resmiddenholland.nl

Advertentie

Categorieën