Karien Snijder van de praktijk Groei door Ervaring uit Reeuwijk
Karien Snijder van de praktijk Groei door Ervaring uit Reeuwijk Foto: De Baat

In het Bounzcafé kunnen ouders terecht voor vragen over corona en opvoeding

Human Interest

REEUWIJK - Karien Snijder is praktijkhouder van de praktijk Groei door Ervaring uit Reeuwijk. Samen met haar team helpt zij kinderen, jongeren en volwassenen met relatie- en gezinsproblemen. “In coronatijden kan opvoeden spannend zijn. Onze wereld is kleiner geworden. Iedereen komt deze tijd door op zijn eigen manier. Het is daarom belangrijk om naast iemand te staan en empathie te tonen, maar ook om goed voor jezelf te zorgen. Het Bounzcafé voor kinderen en jongeren en ouders/opvoeders kan daarmee helpen.”

We hebben binnenkort al een jaar met corona te maken. Mensen leven met de dag en dat dagelijkse leven kabbelt door, ook in gezinnen. Karien: “Door corona hebben ouders thuis meer petten op. Dit beïnvloedt de draagkracht en draaglast van ouders. Ouders en opvoeders raken overvraagd. Dit heeft zijn weerslag op het gezin.”

Bij sommige gezinnen is sprake van directe blootstelling aan het coronavirus, omdat een gezins- of familielid besmet is. Quarantaine en lockdown hebben echter niet op iedereen hetzelfde effect. “Omdat er weinig ruimte is om activiteiten buitenshuis uit te kunnen voeren, kan dat voor extra irritaties zorgen. Onder andere gedragsproblemen kunnen zichtbaarder worden. Kinderen die al moeite hadden met sociale vaardigheden, motivatie, stemming, enzovoorts, hebben hier meer last van. Door corona kunnen ook angsten ontstaan, bijvoorbeeld om ziek te worden of smetvrees. Opvallend genoeg zien we dat prikkelgevoelige kinderen, zoals sommige kinderen met autisme en ADHD, het beter lijken te doen met het wegvallen van sociale situaties.” Gelukkig is over het algemeen geen sprake van een grote toename van problematieken binnen onze gemeente.

Opvoedhulp
De behandelingen van Groei door Ervaring gaan ook in coronatijd gewoon door. Wel zijn de behandelvormen aangepast. Behandelingen vinden zoveel mogelijk via videobellen plaats en wanneer persoonlijk contact nodig is, gebeurt dit altijd met inachtneming van de veiligheidsregels. Ook het Opvoedcafé Bounz gaat gewoon door. De onderwerpen bij het Bounzcafé kunnen ouders zelf inbrengen. Karien: “We merken dat vragen van ouders vaak gaan over situaties die ontstaan door het coronavirus, zoals hoe ze het beste kunnen omgaan met de lockdown. Het Bounzcafé biedt ouders en kinderen de mogelijkheid om hun vraag in een ander perspectief te zien en om elkaar te ondersteunen.” Veel ideeën om op een bepaalde manier ergens mee om te gaan, komen van de gezinnen zelf, ziet Karien. “Het is fijn om tijdens het Bounzcafé die ideeën met elkaar te delen. Zo’n contactmoment wordt door corona in het dagelijkse leven gemist.”

Karien merkt ook dat ouders door corona hun grenzen verleggen. “Dan is het fijn als je elkaar kunt aanmoedigen om toch structuur te behouden, zoals een goed dag- en nachtritme of gezamenlijk de maaltijden te gebruiken. Het bespreekbaar maken van deze dingen is heel belangrijk.”

Tekst: Stefanie Peters

Beeld: De Baat

Bounzcafé
BOUNZ is er om kinderen, jongeren en ouders/opvoeders te ondersteunen en te verbinden. Elke derde maandag van de maand vindt gratis een online sessie plaats van 19.45 tot 21.00 uur. Deze avond is kosteloos. Aanmelden kan via: bounz@groeidoorervaring.nl. Na het aanmelden ontvang je een link voor de online sessie.

Komende thema’s 2021
Februari – Week van de Liefde: seksuele opvoeding in het gezin
Maart – Wat is hechting en hoe bevorder je veilige hechting in je gezin?
April–mei – Motivatieproblemen op school: wat kan helpen de negatieve spiraal te doorbreken?
Mei – Wonen in een samengesteld gezin: omgaan met nieuwe situaties
Juni – Positief opvoeden: wat is dat en hoe kun je daarin groeien?
Juli – Vakantietips

Meer informatie: groeidoorervaring.nl/nieuws

Advertentie

Categorieën