Transformeren en besparen op het Sociaal Domein

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - sinds 17 juni bekleedt Odd Wagner de post van wethouder in Bodegraven-Reeuwijk met in zijn portefeuille het Sociaal Domein. Zijn opdracht: 1,2 miljoen bezuinigen door te transformeren en te besparen, waarbij de zorg voor de meest kwetsbaren in stand moet worden gehouden. Hij is voortvarend aan de slag gegaan.

In het persgesprek van donderdag 4 februari gaf wethouder Wagner een update over onderdelen van het Sociaal Domein waar hij het afgelopen half jaar mee aan de slag is gegaan. “We gaan hard,” zei hij. Zo wordt bijvoorbeeld van elke subsidie opnieuw bekeken of die in de categorie ‘nice to have’ of ‘need to have’ valt. Die eerste categorie kan worden gelaten, die laatste moet worden behouden. “We vragen ons opnieuw af: welk probleem lost deze subsidie op? Is dat een verantwoordelijkheid van de gemeente? En doen we dit misschien al op een andere manier?” Als voorbeeld geeft de wethouder het mantelzorgcompliment: “Een mooi gebaar, maar het is een nice to have. Bovendien krijgen mantelzorgers vaak ook op een andere manier al de terechte waardering.” Stoppen van de ‘nice to haves’ scheelt 165.000 euro.

Naast besparen wil de wethouder inzetten op ‘transformeren’: in plaats van iedereen in een rigide zorgsysteem te duwen moet maatwerk en een zorgende samenleving voor lagere uitgaven zorgen. Deze transformatie is de langetermijnoplossing voor het Sociaal Domein. Wethouder Wagner gaf het voorbeeld van een gezin dat in de schuldsanering terecht komt en daarom zoveel mogelijk van waarde moet verkopen. “Daarom verkopen ze hun auto, maar de kinderen moeten nog steeds een eind naar school. Nu zorgt de gemeente dat ze worden opgehaald met een busje, maar dat kost veel meer geld dan een auto voor het gezin regelen. En die auto geeft hen ook nog meer vrijheid.”

De aanpak van de transformatie is wijkgericht, te beginnen met Bodegraven-Noord en Bodegraven-Centrum. De gemeente heeft de meest zorgbehoevende gezinnen hier in kaart gebracht en benadert hen met de vraag hoe zij het beste kunnen worden geholpen. “We moeten eerst vragen en dan reageren, op de grond zitten en luisteren in plaats van vanaf bovenaf bepalen. Zo krijgen we betere en betaalbaardere zorg.”

Advertentie

Categorieën