Bestemmingsplannen Elfhoeven in afrondende fase

Politiek

REEUWIJK - Na de opnieuw ruim twee uur durende bespreking in de commissie Ruimte ziet het ernaar uit dat de bestemmingsplannen voor de bouw van acht woningen en de vestiging van een restaurant aan de plas Elfhoeven vanavond in de raad de eindstreep halen.

In december werd de besluitvorming naar voren geschoven omdat er nog te veel vragen waren, maar na de uitvoerige beantwoording daarvan in een memo van wethouder Jan Leendert van den Heuvel ziet het ernaar uit dat de plannen op een meerderheid in de raad kunnen rekenen.

Coalitiepartijen geven steun
Evenals bij voorgaande behandelingen was het al snel duidelijk dat de coalitiepartijen, gesteund door de eenmansfractie Van Os, positiever naar de plannen keken dan oppositiepartijen D66, BBR en PvdA. De grootste discussiepunten die naar voren werden gebracht waren de omvang van het restaurant in relatie tot het maximum aantal zitplaatsen van 160, de verkeersdruk en herinrichting van de Notaris d’Aumerielaan en het niet-ontvankelijk verklaren van de door de aanwonenden ingediende zienswijze.

CDA-woordvoerder Jan van Rooijen noemde de behandeling ‘een bijzonder moment’ en stelde vast dat het college voldoende waarborgen had gegeven voor de besluitvorming. Zijn fractie zag geen reden om te twijfelen aan de opgestelde verkeersprognose, maar riep wel op nadrukkelijk rekening te houden met het fietsverkeer op de Notaris d’Aumerielaan. Namens zijn fractie verklaarde Jan steun te verlenen aan zowel het bestemmingsplan voor de bouw van acht woningen als voor het plan van het restaurant.

Henk van der Smit (SGP) sloot zich aan bij de woorden van Jan van Rooijen, maar signaleerde wel dat er binnen de Reeuwijkse gemeenschap genuanceerd tegen de plannen wordt aangekeken. Willem Zuyderduyn (VVD) sprak van een zorgvuldig doorlopen proces en was tevreden met de plannen. Hij vroeg wel aandacht voor de wijze waarop de bezetting van maximaal 160 stoelen kan worden gehandhaafd. Die handhaving was volgens Fred Westerink van de ChristenUnie ook een belangrijk punt, maar voor het overige stelde hij vast dat de gestelde kaders op een juiste manier waren gevolgd, zodat zijn partij ook kon instemmen met de plannen. Merel van Dijk (GroenLinks) uitte zich in gelijke bewoordingen, maar wilde, evenals overigens andere partijen, graag geïnformeerd worden over de inrichting van de Notaris d’Aumerielaan als fietsstraat.

Minder opgetogen
Elly de Vries (D66) bleef kritisch op het plan. Zij stelde moeite te blijven houden met de grootte van het plan en had zorgen over de handhavingsmogelijkheden ten aanzien van het aantal bezoekers, ook al omdat volgens haar begrippen als ‘gasten’, ‘bezoekers’ en ‘zitplaatsen’ in de plannen door elkaar liepen. Ook vroeg zij om duidelijke bepalingen in het bestemmingsplan voor het restaurant ten aanzien van evenementen en het (ongewenste) gebruik als afhaalrestaurant.

Ook Robin Borgh (BBR) bleef onverminderd kritisch. Op de al bij herhaling gestelde vraag waarom er sprake was van twee bestemmingsplannen, gaf wethouder Van den Heuvel aan dat dat de wens was van de ontwikkelaar en dat het college ook liever één bestemmingsplan had gewild. Ook zag zijn fractie een discrepantie tussen de afmetingen van het restaurant en het aantal zitplaatsen en voorzag hij problemen op het gebied van zowel de handhaving als de verkeersafwikkeling. Hij pleitte ervoor de zienswijze van de werkgroep Veilig en Bereikbaar Reeuwijk (VBR) wel ontvankelijk te verklaren, maar volgens wethouder Van den Heuvel was de niet-ontvankelijk verklaring van het college gebaseerd op juridische gronden en het aan de raad blijft om te beslissen. Overigens noemde hij het een non-discussie, omdat de zienswijze inhoudelijk wel meegenomen was.

Lisbeth Hertogh (PvdA) was het eveneens niet eens met de behandeling van de zienswijze en was tevens van mening dat de bouw van acht villa’s op de plek waar oorspronkelijk twintig recreatiewoningen zouden komen, ongewenst was. Zij zette vraagtekens bij de verkeersprognoses en geloofde niet in een doelmatige handhaving van de 160 zitplaatsen.

Lastig debat
Wethouder Jan Leendert van den Heuvel vond het lastig om met de commissie in debat te gaan over de kaders die door de raad waren gesteld, maar was van mening dat de nu voorgelegde plannen binnen die kaders pasten. Hij vond dat er goed was nagedacht over de mogelijkheid om door de beperking van het aantal stoelen tot 160 ook de verkeersdruk binnen de grenzen te houden en zag daarom geen noodzaak in het bestemmingsplan een horecacategorie op te nemen. Hij wees erop dat het nog mogelijk was het staand nuttigen van drank en maaltijden binnen het bestemmingsplan uit te sluiten. Naar aanleiding van een vraag van Robin Borgh wist hij te melden dat voor de periode 2022-2023 775.000 euro beschikbaar was voor de reconstructie van de Notaris d’Aumerielaan en dat de ontwikkelaar daar 40.000 euro aan zou bijdragen. De kosten kunnen overigens nog wel beïnvloed worden door de uitkomsten van het overleg dat met de omwonenden plaatsvindt.

Over de stand van zaken rond de planvorming voor de herinrichting informeert de wethouder de raad later schriftelijk. Ten aanzien van de handhaving antwoordde hij dat de handhavers op verzoek van de gemeente zowel planmatig als onverwacht tot controle kunnen overgaan. De wethouder vreesde niet voor een overvloed aan evenementen maar wil daar nog wel nader naar kijken.

In de tweede termijn waren het met name de woordvoerders van de oppositie die nog wat doorvroegen op al eerder aangegeven punten, maar nieuwe invalshoeken leverde dat niet op. Zo ziet het ernaar uit dat de raad, gezien de stemverhoudingen, vanavond de plannen goedkeurt. Daarbij is het overigens wel mogelijk dat amendementen of moties nog wat nuanceverschillen in de tekst bewerkstelligen.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën