Afbeelding
Foto:

Onderwijs als basis

Politiek Politici aan het woord

De laatste jaren kent onze samenleving een groeiende ongelijkheid, die pijnlijk blootgelegd wordt door de huidige coronacrisis. Kinderen groeien op in gescheiden werelden en het opleidingsniveau van je ouders bepaalt je toekomst. Het gebeurt nog te vaak dat kinderen op jonge leeftijd een taalachterstand ontwikkelen die zij op school niet meer inhalen. Op de basisschool krijgen leerlingen van laagopgeleide ouders vaker een lager advies voor hun vervolgopleiding dan kinderen van hoogopgeleide ouders. In Bodegraven-Reeuwijk maakt onze fractie zich daarom al jaren sterk voor het subsidieprogramma Startblokgelijkheid.

Ongelijke kansen zijn onrechtvaardig en wat D66 betreft is er geen moment meer te verliezen. D66 wil met de basis beginnen en kinderopvang vier dagen per week gratis maken. Dit is niet alleen bedoeld om ouders meer te kunnen laten werken, maar vooral om kinderen aan de start gelijke kansen op goede taalontwikkeling te geven. Daarnaast moet het vak van leraar aantrekkelijker gemaakt worden en dit betekent dat de salarissen van leraren op basisscholen en middelbare scholen gelijkgetrokken worden. Ook moeten er meer leraren in de klas zijn om achterstanden weg te werken, wordt de schooldag langer om ruimte te maken voor cultuur, sport en huiswerkbegeleiding en worden de klassen kleiner – maximaal 23 leerlingen. Zulk landelijk beleid kan ook in onze gemeente helpen.

Maar kunnen we dat wel betalen? Het simpele antwoord is: ja. Vele economen en deskundigen zeggen het: we moeten ons uit de crisis investeren. Dat betaalt zich in de toekomst dubbel en dwars terug. Zoals Sigrid Kaag het verwoordde: “Dit zijn de vaklui en knappe koppen die later het geld verdienen.”

Deze tijd vraagt om grote keuzes. D66 durft zulke keuzes te maken en zet onderwijs op 1, uit noodzaak én uit overtuiging. Tijdens de verkiezingen in maart is de keuze aan u.

Advertentie

Categorieën