Voorzitter van OPBR Duurzaam Ronald Schilt introduceerde de lokale sprekers.
Voorzitter van OPBR Duurzaam Ronald Schilt introduceerde de lokale sprekers. Foto: www.glastrafoto.nl©

Ondernemers, wees gewaarschuwd: de energietransitie komt eraan!

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Wat is voor bedrijven nu écht relevant aan de energietransitie? Met die vraag in het achterhoofd organiseerden de duurzaamheidsplatformen van de regio Midden-Holland op 24 februari het webinar ‘Energietransitie in het bedrijfsleven’.

Zonnepanelen, warmtepompen, transitievisies en energiestrategieën vliegen je om de oren, maar wat moet je daar als ondernemer mee? Meer dan zeventig deelnemers van gemeenten en bedrijven sloten bij het webinar aan om daar achter te komen.

Maak gebruik van natuurlijke momenten
Teun Bokhoven, voorzitter van Duurzaamheidsplatform Gouda, zette in het begin van het webinar de beleidslijnen van de Regionale Energiestrategie (RES) en de Transitievisie Warmte (TVW) uiteen. Het beleid wordt nú gemaakt, dus de veranderingen staan voor de deur. Teun tipt ondernemers om niet te lang te wachten, maar ook niet halsoverkop hun bedrijf energieneutraal te maken. “Wees geïnformeerd, zodat je natuurlijke momenten als vervangingsinvesteringen, verhuizingen of renovaties kunt gebruiken om te verduurzamen. De duurzaamheidsplatformen kunnen je daarbij ondersteunen.”

Iris van der Doelen, adviseur duurzaamheid van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, lichtte de TVW toe. De gemeente onderzoekt op dit moment welke mogelijkheden er zijn, denk aan warmtenetten in de meest dichtbevolkte gebieden, aquathermie die gebruik maakt van de Reeuwijkse Plassen of individuele warmte-koudeopslag. Een deel van de huishoudens en bedrijven moet voor 2030 al van het aardgas af, de rest voor 2050. Minimaal acht jaar van tevoren weet je of jouw wijk of bedrijventerrein aan de beurt is. “Het is nog lastig inschatten wat er waar mogelijk is,” gaf Iris toe, “maar we doen ons best.”

Maatschappelijk, maar ook noodzakelijk
Verschillende ondernemers deelden tijdens het webinar hun ervaringen met de energietransitie van hun bedrijf. Een van hen was Teus de Wit, oud-directeur van wegenbouwer Versluys Groep uit Bodegraven. Het kantoorpand van zijn bedrijf is in 2014 al energieneutraal en aardgasloos gebouwd. Later plaatste hij zonnepanelen op het dak van de loods voor de stroom van auto’s en materieel. Waarom is Teus al vroeg aan de transitie begonnen? “Deels zit het in de genen, maar het was ook noodzaak. Onze opdrachtgevers stellen eisen aan onze duurzaamheidsambities. ”

Ook Ton Kwakernaak van grondwerkbedrijf A. Kwakernaak B.V. in Reeuwijk voelde de noodzaak. “Ik wilde een pand bouwen en dat moest van de gemeente aardgasloos. Een warmte-koudeopslag gebruikt veel stroom, dus om dat te compenseren waren zonnepanelen een logische volgende stap. En waarom ook niet? Ik gebruikte de ruimte op mijn dak toch niet en na een paar jaar leveren zonnepanelen geld op. Vol leggen dus! Beter daar dan in het weiland.”

Teus en Ton hoefden niet hun volledige dak vol te leggen om in hun energiebehoefte te voorzien. Daarom stelden ze een deel ter beschikking aan Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk (EC-BR). Teus: “Zelf meer leggen en terugleveren is niet de moeite waard, maar voor de gemeenschap hebben de panelen wel veel waarde.”

Op zoek naar knelpunten
Voor de energietransitie bestaat helaas geen one-size-fits-all-oplossing. Daarom vindt onder andere op bedrijventerrein Zoutman een haalbaarheidsonderzoek plaats. Judith van der Horst van duurzaam adviesbureau Merosch lichtte het onderzoek toe: voor twintig ondernemers wordt in kaart gebracht welke besparingsmaatregelen zij nog kunnen nemen, wat het kostenplaatje daarvan is en wat het hen oplevert. Uit deze individuele gevallen worden lessen getrokken over de knelpunten en mogelijkheden voor andere bedrijven en bedrijventerreinen in de gemeente en de regio.

Kom maar met initiatieven
Wethouder duurzaamheid Kees Oskam sloot het webinar af met een oproep aan ondernemers om niet af te wachten wat de gemeente doet, maar zelf met initiatieven te komen. “Kom als bedrijventerrein vooral met een plan, een ambitie, en dan gaan we graag in gesprek hoe de gemeente dat kan ondersteunen.”

Volgende bijeenkomst: zon op dak
Op 21 april gaat een nieuwe bijeenkomst dieper in op de beleidsplannen en praktische do’s en don’ts rond zonnepanelen. Reden genoeg om 21 april in je agenda te zetten!

Ton Kwakernaak was een van de ondernemers die uit eigen ervaring over de energietransitie kon vertellen.

Advertentie

Categorieën