Volstrekt inhoudsloos woningplan Oudeweg

Algemeen Ingezonden brief

Beste fractievoorzitters van Bodegraven-Reeuwijk,

Sinds enige dagen is in het raadsinformatiesysteem van onze gemeente een brief met bijbehorende tekeningen opgenomen met als onderwerp: Inbreng potentiële woningbouwlocatie aan de Oudeweg te Reeuwijk namens eigenaren.

Ik heb die brief en de bijbehorende tekeningen aandachtig gelezen, waarbij mij vooral de opmerking dat de bewoners ‘geen recht hebben op vrij uitzicht’ opviel. Een volstrekt ridicuul argument, kennelijk omdat men verder geen enkele andere grond of ander argument kon vinden om toestemming te krijgen voor het bouwen op deze locatie. Ik wil u als raad wijzen op dat wat deze zeer slecht geïnformeerde adviseur vastgoed en ontwikkeling vergeet aan te geven.

Allereerst laat het huidige bestemmingsplan geen woningbouw toe op het betreffende gebied. Dit gebied heeft een bijzondere status. Het is bestemd als ‘agrarisch gebied met natuur- en landschappelijke waarde’. Dat is niet voor niets. Het grenst direct aan een gebied met de bestemming natuur. In de Gebiedsvisie Plassengebied is dat nader omschreven. De Structuurvisie van de Provincie Zuid Holland laat ook geen ruimte voor woningbouw.

In de nota ‘Woningbouwperspectieven in Reeuwijk-Brug’ is al gebleken dat voor ontwikkeling van dit gebied geheel geen draagvlak bestond bij de bewoners van Reeuwijk-Brug en Sluipwijk. Het kwam daarom, geheel terecht, niet meer terug in de planvorming.

Het huidige gebruik van dit stukje Sluipwijk is gelet op voorgaande voor 100 procent conform de politieke wens van de gemeente en de provincie.

Als laatste relevante reden om nieuwbouw niet toe te staan is de stikstofbelasting van de direct aangrenzende natuur. Naast dat de voorgestelde bouwlocatie direct grenst aan als natuur bestemd gebied, is de bouwlocatie de ‘bewust bestemde’ natuurlijke overgang naar het Natura2000-gebied in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Ik verwacht van u als gemeenteraad dat u de genoemde eigenaren meedeelt dat voor bouwen op deze locatie geen draagvlak is in de gemeente, geen draagvlak is in de provincie en dat daarvoor volstrekt geen draagvlak bestaat onder de bevolking.

Verder vermoed ik dat de enige overgebleven reden voor deze ontwikkeling voortkomt uit de gedachte dat de woningnood voor de eigenaren de laatste kans is om de verwachte rendementen te behalen. Met de volstrekt inhoudsloze ‘Jip-en-Jannekebrief’ willen zij forse reuring veroorzaken om te zien wat er gebeurt. Ik verzoek u, raad, de eigenaren dan ook (gelijk aan het uitzicht argument) te wijzen op het feit dat zij evenmin ‘recht hebben’ op winst op hun slechte beleggingen.

Barend Tamerus

Advertentie

Categorieën