Marguerite Steenwijk, Abiir Almadani en teamleider Anne-Marieke Kromwijk tussen de kinderboeken in de Reeuwijkse vestiging.
Marguerite Steenwijk, Abiir Almadani en teamleider Anne-Marieke Kromwijk tussen de kinderboeken in de Reeuwijkse vestiging.

Het corona-alternatief voor snuffelen in de Bieb

Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De bibliotheek is allang geen plek meer waar je alleen maar kunt snuffelen tussen de rijen stellingen vol boeken. Het is eerder een ontmoetingsplek geworden waar je ook boeken kunt lenen. Omdat de boeken tussen de verschillende locaties rouleren staan de stellingen ook niet zo vol meer als voorheen. Er heeft een innovatieve efficiëntieslag plaats gevonden. De huidige coronapandemie laat weer een staaltje aanpassingsvermogen van de degenen die zich al dan niet op vrijwillige basis inzetten voor de bieb.

Anne-Marieke Kromwijk, teamleider van de bibliotheken van De Groene Venen vertelt over hun creatieve antwoord op de coronamaatregelen. Anne-Marieke: “Het is een lastige periode voor de bieb. Gesloten tijdens de eerste lockdown. De meest kwetsbare groep, de 70-plussers, zijn we gaan bellen met de vraag of we ze boeken konden brengen. Een initiatief wat ontzettend positief werd ontvangen. We stelden vragen als welke schrijver, welk genre en zo kwamen we tot de keuze van boeken die we vervolgens bij hen thuisbrachten. Zo kwam onze bezorgservice die we met zo’n vijftien vrijwilligers verzorgden op gang.

Tweede lockdown
Vanaf 15 december ging Nederland wederom in lockdown, dit keer met het inzicht dat lezen belangrijk is. Niet zelf snuffelen tussen de boeken maar alleen de online gereserveerde boeken afhalen. In Bodegraven en Reeuwijk elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur en in Waarder op zaterdag tussen 10.00 tot 12.00 uur (Pr. Willem Alexanderschool) Maar ja, dan valt er wederom een groep buiten de boot. Met hen hebben we net als bij de vorige lockdown weer contact opgenomen. Mochten we iemand vergeten zijn, dan hopen we dat zij contact opnemen met ons!”

Verrassingstas
Als je maar moeilijk kunt kiezen of van een verrassing houdt dan kun je via de website verrassingstassen bestellen. Je kunt aanvinken welk genre je leuk vindt en voor de kinderen of ze A, B of C boeken lezen.

E-books en cursussen
Zoals gezegd, de bieb is allang niet meer die plek waar kilometers boeken in de stellingen staan te wachten om uitgeleend te worden. Het is ook een plek waar je e-books kunt lenen, online cursussen kunt volgen. Te divers om op te noemen, van persoonlijke ontwikkeling, als inspirerend leiderschap tot digitale vaardigheden en hobby’s aan toe. Het is de moeite waard om een kijkje op de site te nemen www.bibliotheekdegroenevenen.nl. En dan kom je erachter dat er voor het lidmaatschapsgeld veel geboden wordt! En kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën