Shannen en Has van der Poel aan het trainen onder de luifel van de huisartsenpost in Reeuwijk.
Shannen en Has van der Poel aan het trainen onder de luifel van de huisartsenpost in Reeuwijk. Foto: Stefanie Peters

Niet knock-out door corona

Human Interest

REEUWIJK - Sporten in coronatijd is niet voor iedereen mogelijk en soms moet je creatief zijn. Dat geldt ook voor dochter Shannen (23 jaar) en vader Has van der Poel. Zij trainen onder de luifel bij de Huisartsenpost in Reeuwijk-Brug. Het levert een bijzonder schouwspel op voor de overburen (de senioren van de Reehorst), maar ook voor wandelaars die hun rondje lopen. De buurthonden hebben inmiddels ontdekt dat voor een aai over de rug altijd tijd is, dus die komen graag even buurten.

Zo’n luifel is natuurlijk heel anders dan de sportschool, maar er wordt net zo hard getraind. Shannen: “Door corona is onze Kemposchool Shaolin Kempo Kai in Gouda dicht en kan ik niet meer trainen op locatie. Ik train daarom twee keer in de week met mijn vader bij de huisartsenpost. We staan hier droog en het is verlicht, maar het is anders dan voorheen. Ik mis het sociale contact met onze leerlingen en met de mensen die ik wekelijks zag bij mijn eigen trainingen.”

Shannen beoefent Kempo en MMA (Mixed Martial Arts), een vechtsport waarbij verschillende vechtsporten worden gecombineerd zoals Braziliaanse Jiu Jitsu, worstelen, karate, kickboksen, judo en boksen. Vader Has beoefent ook Kempo en MMA, en niet onverdienstelijk. Ze hebben beiden de wereldtitel in de wacht gesleept - Shannen zelfs twee keer - en ook het Nederlands Kampioenschap heeft hen de nodige titels opgeleverd. Vader en dochter zijn dagelijks met hun sport bezig, maar wel coronaproof. Shannen: “Naast de trainingen onder de luifel wandelen we iedere week twee keer 10 kilometer, geven we les aan de leerlingen van de Kemposchool en volg ik wekelijks een training bij mijn persoonlijke trainer en mijn sponsor Bodytuning Nederland in Gouda.”

Contactsport
Maar Kempo en MMA zijn contactsporten. Hoe doe je dat zonder fysiek contact? Shannen: “De sportschool is sinds maart 2020 dicht. In september, toen we heel even open mochten, hebben we nog examens kunnen afnemen. Onze leerlingen werken daar een heel jaar naar toe, dus het was heel fijn dat dit nog lukte. Inmiddels geven we via Zoom les. Dit doen we vanuit onze huiskamer of de tuin. Een van ons doet het voor en de ander filmt het. Je moet daar creatief in zijn. In het begin vonden de leerlingen het nog vreemd, zo’n les via videobellen, maar inmiddels doet vrijwel iedereen mee. Het is superdruk! We hopen natuurlijk dat we binnenkort weer open kunnen en buiten kunnen trainen met de jeugd of in kleine groepjes met de volwassenen.”

Behalve het contact met leerlingen mist Shannen ook haar eigen contacten binnen de Kempo en MMA. Voor corona zijn intrede deed, reisde Shannen het hele land door voor trainingen en wedstrijden. Dat betekent dat ze haar trainingsmaatjes, maar ook alle andere mensen die betrokken zijn bij haar sporten, al een hele tijd niet meer heeft gezien. Gelukkig kan Shannen met haar vader trainen, al is dat ook niet helemaal optimaal. Shannen: “Mijn vader is eigenlijk te groot voor mij. Het trainen van werpen lukt daardoor niet, want dat kan beter met twee mensen met hetzelfde gewicht en grootte. Daarbij zorgt het trainen in de sportschool voor een bepaalde mindset. Dat is in de huiskamer een stuk minder makkelijk.”

Toekomst
Ondanks de beperkingen kijkt Shannen naar de toekomst. “In oktober of november van dit jaar staat het WK op de planning, in Tunesië. Daarvoor moet je je als eerste of tweede kwalificeren op het NK. Als het NK niet wordt gehouden, gelden de resultaten van vorig jaar. In dat geval kan ik ook gewoon meedoen.” Shannen en haar vader trainen er in ieder geval hard voor. Wie weet sleept Shannen haar derde wereldtitel in de wacht!

Tekst en beeld: Stefanie Peters

Shannen en Has van der Poel onder de luifel van de huisartsenpost in Reeuwijk.

Advertentie

Categorieën