Bouwplannen tegen plas Ravensberg lijken niet erg kansrijk

Politiek

REEUWIJK - Onder de inwoners van Reeuwijk-Brug is de laatste weken ongerustheid ontstaan over de plannen die door een vastgoedadviseur namens vier eigenaren bij de gemeente zijn ingediend om 13,6 ha grasland aan te wijzen als potentiële bouwlocatie. Door ook enkele andere percelen, die deels eigendom zijn van de gemeente, daaraan toe te voegen, zou uiteindelijk zelfs een bouwlocatie van ruim 20 ha kunnen ontstaan.

De momenteel extensief gebruikte gronden vormen nu een natuurrijke buffer tussen de meest oostelijke bebouwing van de wijk Ravensberg in de kern van Reeuwijk-Brug en de natuurplas Ravensberg.

Vragen
In de commissie Ruimte van vorige week vroegen Jan Bouwens namens de PvdA, GroenLinks en BBR en Elly de Vries van D66 om een reactie van het college op de brief van de vastgoedadviseur. In antwoord op de vragen meldde wethouder Jan Leendert van den Heuvel dat er wordt gewerkt aan een concept-antwoord op de brief. Hij realiseerde zich dat de kwestie erg leeft in Reeuwijk-Brug, maar kon nog niet op de exacte inhoud van het antwoord in gaan. Hij bracht in herinnering dat de percelen in de structuurvisie benoemd zijn als ‘waardevol agrarisch cultuurlandschap’ en dat zij in het bestemmingsplan zijn aangeduid als ‘agrarisch met natuur- en landschapswaarde’.

De wethouder noemde het een hele stap om over te springen naar een groot, ambitieus, woningbouwprogramma. Hij wees er daarbij op dat in 2017 een participatietraject was doorlopen in de zoektocht naar nieuwe bouwlocaties en dat deze bufferzone daarbij als ‘ongeschikt’ was aangewezen, iets waar het college het van harte mee eens was. Hij gaf daarbij tevens aan de uitkomsten van de gesprekken over de Dorpsvisie te willen afwachten en zegde de commissieleden toe dat eventuele verdere ontwikkelingen in ieder geval met de commissie worden besproken.

Hobbytuinvereniging Bouwlust
Hobbytuinvereniging Bouwlust, die haar complex tegen het bedrijventerrein Zoutman heeft liggen, is bang voor de vierde keer te moeten verhuizen in verband met de reconstructie en uitbreiding van het bedrijventerrein. De vereniging voelt zich onvoldoende gehoord in het tot dusver gelopen proces en heeft zich tot de lokale politiek gewend om aandacht te vragen voor haar positie. De bestuursleden beklaagden zich daarbij ook over de in hun ogen gebrekkige communicatie over het besluitvormingstraject. Een aantal raadsleden waren bij het bestuur op bezoek geweest. Henk van der Smit (SGP) noemde het complex een belangrijke maatschappelijke voorziening en riep het college op het gesprek opnieuw aan te gaan en de raad te informeren als er sprake is van andere keuzes dan handhaving op de huidige locatie.

Wethouder Dirk-Jan Knol antwoordde dat er nog geen besluitvorming had plaatsgevonden, maar beaamde dat in de voorkeursvariant sprake is van een (gedeeltelijke) verplaatsing. Volgens hem was er al zes keer overleg geweest, maar hij verklaarde zich graag bereid opnieuw het gesprek aan te gaan over de consequenties van het besluit voor de vereniging en om de raad over dit gesprek te informeren.

Twaalfmorgen
Henk van der Smit vroeg ook om snelle informatie over de al lang lopende plannen voor de vestiging van een landgoed aan de Twaalfmorgen, nabij de aansluiting met de Vlietdijk en aan de rand van de plas Vrijhoef. Volgens wethouder Jan Leendert van den Heuvel is er nog geen sprake van een uitgekristalliseerd plan. Volgens hem waren er twee aanleidingen om ernaar te kijken: de eerste is een handhavingsverzoek en de tweede een beoordeling van een eerder landgoedinitiatief. Het gaat daarbij over een verkenning voor de sanering van het huidige agrarische bedrijf en een herschikking van eigendomszaken en natuurbeheertaken.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën