Afbeelding
Foto:

Zoutman verandert van oost tot west

Politiek

REEUWIJK - De commissie Ruimte buigt zich op 7 april in een opiniërende bespreking over de uitbreiding en transformatie van bedrijventerrein Zoutman in Reeuwijk-Brug. In overleg met de betrokken ondernemers zijn een groot aantal uitgangspunten uitgewerkt en zijn de fysieke kaders en randvoorwaarden opgesteld.

Voor het gebied ‘Zoutman-West’, nu nog weilanden en een kwekerij gelegen tegen de Reeuwijkse Randweg, is een stedenbouwkundig voorkeursmodel ontwikkeld, evenals een ontsluitingsmodel. Het oostelijke en oudste gedeelte van het bedrijventerrein, Zoutman-Oost, vormt het zogenaamde ‘transformatiegebied’. Evenals voor Zoutman-West is een ontwikkelstrategie opgesteld. Voor Zoutman-Oost betekent dat dat de bedrijven op vrijwillige basis plaatsmaken voor woningen. ‘Zoutman-Midden’ blijft zoals het is.

Drie scenario’s
Voor de transformatie zijn drie scenario’s ontwikkeld. Eén scenario gaat uit van een transformatie van Zoutman-Oost nádat West is ontwikkeld. Het tweede scenario gaat uit van een grootschalige transformatie, conform een eerder opgestelde gebiedsvisie. Het voorkeurscenario van het college kiest echter voor een verkleind transformatiegebied, dat geconcentreerd ligt in het gebied Fokkerstraat/Einsteinstraat.

Volgens wethouder Dirk-Jan Knol is tijdens de gespreksbijeenkomsten en bij de individuele gesprekken gebleken dat ondernemers bereid zijn om te verhuizen naar een nieuwe locatie in het westelijke gebied. Minder gelukkig zijn de leden van Hobbytuinvereniging Bouwlust. De huidige locatie van de volkstuinen zou in de toekomst midden op het bedrijventerrein komen te liggen. In de voorkeursvariant wordt daarom uitgegaan van een verplaatsing. De tuinen gaan dan een groene buffer vormen tussen het bedrijventerrein en de woningen langs de Nieuwdorperweg aan de noordkant van Zoutman. De wethouder begrijpt de bezwaren van de tuinders, maar is van mening dat er op deze wijze een oplossing voor de lange termijn wordt bereikt voor de Hobbytuinvereniging. Overigens geeft hij aan dat het nog een flinke (financiële) puzzel wordt om de plannen rond te krijgen.

Tekst: Bert Verver

Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën