Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 13

In de week van 29 tot 4 april zijn 26.008 inwoners uit Hollands Midden getest in de corona teststraten. Afgelopen week testte 8,5% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is hetzelfde percentage als vorige week.

In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2666 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week zijn er 3 personen uit onze regio aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

Pauze AstraZeneca vaccinaties
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft afgelopen vrijdagmiddag besloten het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar (vanaf geboortejaar 1961) tijdelijk te stoppen. Om praktische redenen heeft de GGD GHOR Nederland ook de afspraken voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar geannuleerd. Dit omdat er slechts enkele afspraken met AstraZeneca per locatie gepland stonden voor die doelgroep. Door die lage aantallen zou er vaccin verspild worden. Op woensdag 7 april wordt een besluit genomen over het verdere gebruik van AstraZeneca, inclusief de tweede prik voor mensen die al een eerste keer gevaccineerd zijn.

In Hollands Midden zijn vanwege deze pauze in totaal 601 afspraken afgezegd. Alle betrokkenen, medewerkers uit de langdurige zorg, hebben een SMS ontvangen en/of zijn gebeld. Het is voor deze groep medewerkers nu niet mogelijk om nieuwe vaccinatieafspraak voor AstraZeneca te maken. Zij worden ook niet met een ander vaccin gevaccineerd.

Huisartsen in de provincie Zuid-Holland vaccineren nog wel met AstraZeneca. Zij vaccineren op dit moment de mensen met het geboortejaar 1956 en 1957. Als u tot deze doelgroep behoort ontvangt u vanzelf een uitnodiging van uw eigen huisarts.

Vaccinatie alleen mogelijk met uitnodigingsbrief
De GGD GHOR Nederland merkt dat mensen die nog niet aan de beurt zijn toch proberen een vaccinatieafspraak te maken. De GGD vaccineert deze personen niet en annuleert alle afspraken van mensen die nog niet aan de beurt zijn.

Op dit moment zijn mensen die geboren zijn in 1947 en 1948 aan de beurt voor vaccinatie door de GGD. Als u tot deze doelgroep behoort kunt u een afspraak maken nadat u een uitnodigingbrief heeft ontvangen.

Bij positieve uitslag zelftest: hertest door GGD
De eerste zelftesten zijn vanaf deze week te koop in apotheken. Het ministerie van VWS heeft deze zelftest toegelaten op de markt. Een zelftest kost 8,95 euro per stuk en mag alleen gebruikt worden door mensen zonder klachten en zonder nauw contact met een besmet persoon. Mensen die positief testen met een zelftest, moeten daarna een testafspraak maken bij de GGD om de uitslag te bevestigen met een PCR-test.

De reden waarom je een positieve test bij de GGD moet bevestigen, is omdat de zelftest minder betrouwbaar is dan de PCR-test. Door je uitslag te bevestigen bij de GGD weet je zeker dat je ook echt corona hebt. Een coronatest bij de GGD is altijd gratis.

Slechts één vaccinatieprik als je het afgelopen half jaar corona hebt gehad
Mensen die in het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen vanaf vandaag bij het maken van een vaccinatieafspraak aangeven dat ze maar één afspraak willen maken.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt. Ook blijkt dat één dosis vaccin binnen die zes maanden voor een flinke verhoging van antistoffen tegen corona zorgt. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met slechts één dosis te vaccineren.

Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie gebeurde, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie wel gewoon door. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen half jaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen.

Houd je aan de gedragsregels na je vaccinatie
Op de GGD-vaccinatielocaties horen we regelmatig mensen zeggen dat ze na hun vaccinatie gelijk met hun kinderen en kleinkinderen gaan knuffelen. We begrijpen die wens, maar toch is het niet de bedoeling.

Er is nog weinig bekend over de besmettelijkheid van corona na vaccinatie. Afgelopen week is een onderzoek uit de VS veel in het nieuws geweest. De besmettelijkheid zou na vaccinatie flink zijn afgenomen. Die conclusie is te voorbarig en kan niet worden getrokken uit dat onderzoek. Tot er meer bekend is over de effecten van vaccinatie over het overbrengen van corona, is het daarom belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Dus ook de mensen die al gevaccineerd zijn. Op die manier kan het coronavirus zich niet verder verspreiden.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Meer berichten