V.l.n.r. dr. Bruinsma, dr. Gerritsen, dr. Verbeek, dr. Doornbos, dr. Huijsmans, dr. Stuart en vertrekkend arts dr. Axt.
V.l.n.r. dr. Bruinsma, dr. Gerritsen, dr. Verbeek, dr. Doornbos, dr. Huijsmans, dr. Stuart en vertrekkend arts dr. Axt. Foto:

Huisarts Axt vertrekt na 21 jaar uit huisartsenpraktijk Reeuwijk-Brug

Human Interest

REEUWIJK - De huisartsenpraktijk Medisch Centrum Reeuwijk bestaat uit een hechte groep huisartsen die de laatste jaren steeds iets verder is uitgebreid. De patiëntengroep is namelijk ook toegenomen. Ze komen uit Reeuwijk-Brug, Reeuwijk-Dorp, Tempel en het Plassengebied. Hoe meer inwoners, hoe meer patiënten. Voor mw. Axt zit het er echter op. Dhr. Huijsman neemt haar patiënten over. “Ze zijn in zeer goede handen.”

Tijdens het interview blijkt al snel dat het team van huisartsen in Reeuwijk-Brug, samen met de assistenten en de praktijkondersteuners, een heel gezellige, hechte, hardwerkende groep vormt. De kwinkslagen gaan over en weer en als ik vraag naar anekdotes klinkt er veel gegniffel. Natuurlijk vertellen ze die niet; dat is beroepsgeheim. Want integer en betrokken zijn ze allemaal.

De groep bestaat per 1 mei uit de huisartsen dhr. Bruinsma, mw. Gerritsen, mw. Doornbos, mw. Verbeek, dhr. Stuart en dhr. Huijsman. Deze laatste neemt de patiënten van mw. Axt over. Hij is geen onbekend gezicht in de praktijk en mw. Axt is dan ook heel gelukkig dat hij goed is ingewerkt. Zij draagt daardoor met een gerust hart haar patiënten aan hem over.

Even voorstellen?
Huisartsen Bruinsma, Gerritsen en Stuart zijn bekend, zij werkten ook al in de praktijk aan de Dunantlaan. Dokter Verbeek is vijf jaar huisarts, waarvan vier jaar in de regio Utrecht. Het vak heeft haar aandacht en kennis in de volle breedte. “De afwisselende problematiek is boeiend,” zo vertelt ze. Wat Reeuwijk volgens de huisartsen bijzonder maakt, is dat Reeuwijk zo dorps is als het gaat om families die hier blijven wonen, en je hen dus lang als patiënt ziet. Ook dokter Doornbos komt uit de regio Utrecht en is vijf jaar huisarts, waarvan vier jaar in een praktijk in Noord-Holland. Ook zij ambieert het vak in de volle breedte met extra interesse voor de ouderenzorg en de palliatieve zorg. Dokter Verbeek werkt sinds 1 februari in het Medisch Centrum en dokter Doornbos start op 1 mei. Beiden zijn voornemens zich voor langere tijd aan de praktijk te verbinden.

Dat de groep artsen hecht is, blijkt uit de wijze waarop dr. Huijsman na zijn stageperiode als huisarts-in-opleiding terug is gekomen. Hij had het plan om na zijn laatste stage in Zeeland aan de slag te gaan. Maar toen hij dr. Gerritsen sprak om haar te feliciteren met haar verjaardag en ze aan de praat raakten, besloot hij te solliciteren in Reeuwijk. Op 1 juni vorig jaar is hij begonnen.

De sfeer in de groep wordt ook gekenmerkt door het feit dat de artsen er belang aan hechten hun team nog even nadrukkelijk te benoemen. Naast de zes huisartsen en een huisarts-in-opleiding bestaat het team uit een praktijkmanager en drie zogenoemde POH’s–S (Praktijkondersteuners Huisartsenzorg - Somatiek) voor de somatische zorg, bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten, suikerziekte, longziekten en ouderenzorg. Er zijn ook twee POH’s–GGZ (Praktijkondersteuners Huisartsenzorg - Geestelijke Gezondheidszorg) die ondersteunen bij psychische klachten. Zij zijn een professionele gesprekspartner voor patiënten. Inmiddels zijn er al tien doktersassistentes werkzaam in de praktijk, waarvan de meesten er al vele jaren werken. Sinds twee jaar functioneert een van hen, mevr. van Lieshout, als praktijkmanager. Ook de twee dames die ervoor zorgen dat het pand na elke werkdag weer helemaal is opgeruimd en schoongemaakt, worden genoemd.

Corona
Natuurlijk kunnen we niet om corona heen. Alle artsen geven aan het er erg druk mee te hebben. Ze bieden meteen hun excuses aan voor het feit dat de wachttijden bij een telefonisch contact langer zijn dan ze zouden willen. Er komen veel vragen binnen over de vaccinatie en iedereen krijgt zoveel mogelijk aandacht om die vragen goed te beantwoorden en eenieder gerust te stellen.

Vertrek
Natuurlijk ben ik benieuwd naar de reden van het vertrek van dr. Axt na 21 jaar uit zo’n prima groep hardwerkende mensen. Ze vertelt dat ze gaat emigreren naar Portugal. Het is een grote stap, maar daar heeft ze nu nog de leeftijd en de energie voor. Het is iets waar zij en haar man al lang aan gedacht hadden. “Een B&B zoals je ziet in het programma ‘Ik Vertrek’ zal het niet worden. We gaan daar genieten van het licht, de zon en de rust en kijken wat er op ons pad komt. Het vooruitzicht meer tijd te hebben voor wat wij belangrijk vinden in het leven is heel fijn.”

Bedankt!
Dr. Axt wil langs deze weg graag iedereen bedanken voor de vele kaarten, berichtjes via de website en attenties die ze heeft ontvangen in verband met haar vertrek. Het spijt haar erg dat ze geen afscheidsreceptie kan organiseren om iedereen persoonlijk te bedanken. Maar haar dank is er zeker niet minder om! Kijk op Bodegraven-Reeuwijk wenst haar veel sterkte met alle voorbereidingen en veel plezier in Portugal!

Tekst en beeld: Eke Vos-Heikens

Advertentie

Categorieën