<p>Supermaan boven plas Elfhoeven met links de tv-toren van Lopik.</p>

Supermaan boven plas Elfhoeven met links de tv-toren van Lopik.

(Foto: Bert Verver)

Supermaan blijft een boeiend verschijnsel.

REEUWIJK - Een enkele keer per jaar staat de maan dichterbij de aarde dan gebruikelijk en is er sprake van een ‘supermaan’.

Normaal staat de maan zo’n 384.000 km van de aarde, maar tijdens de supermaan is dat ongeveer 27.000 km minder. Vooral als de maan opkomt levert dat, door de roodachtige gloed, een fraai beeld op. Dit jaar was de supermaan, door het nagenoeg ontbreken van bewolking, goed zichtbaar bij opkomst in het zuidoosten.

Op Koningsdag verscheen de maan, juist voor het ingaan van de avondklok, fraai boven de Reeuwijkse Plassen. De laatste keer dat dat op een Koninklijke feestdag gebeurde was in 1909, toen Koningin Wilhelmina op 31 augustus haar verjaardag vierde.

Volgens de ‘Volle Maan Kalender’ staat de maan in deze maand nog extra in de aandacht, omdat er op 26 mei een volledige maansverduistering plaats vindt. In Nederland gebeurt dat echter midden op de dag zodat hier het verschijnsel niet zichtbaar zal zijn. Op 18/19 november a.s. is het vanuit onze regio, bij goede weersomstandigheden, wel mogelijk om een gedeeltelijke maansverduistering waar te nemen.

Tekst en beeld: Bert Verver

Meer berichten