Vrijwilliger Theo Versteeg stond aan de wieg van 12Surf en organiseert het nog steeds.
Vrijwilliger Theo Versteeg stond aan de wieg van 12Surf en organiseert het nog steeds.

Kijk op vrijwilliger: Theo Versteeg

Gesponsord Kijk op Vrijwilliger

Woonplaats Bodegraven | Vrijwilliger bij Windsurfclub Reeuwijk

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
Vijf jaar geleden heb ik 12Surf opgezet (spreek uit op zijn Engels: 1-2-Surf, wat klinkt als ‘[I] want to surf’). Het begon met de renovatie van de stallingen voor surfmaterialen bij de club. Ze moesten worden verbreed voor de nieuwe type surfplanken. De renovatie zorgde voor een opruimgolf. Allerlei leden hadden nog oude planken en zeilen liggen die ze niet meer gebruikten. Konden wij er iets mee? Nou, het is zonde om ze weg te gooien, dacht ik, en misschien kunnen we er beginners wel blij mee maken… Zo is 12Surf geboren.

Mensen die bij ons een beginnerscursus hebben gedaan, staan voor een hoge drempel als ze verder willen. Een eigen plank en zeil kopen kost al snel 1500 tot 2000 euro. Met 12Surf stellen we als club beginnerssets beschikbaar voor 120 euro per jaar. Zo kunnen beginnende windsurfers laagdrempelig uitproberen of het echt iets voor hen is.

Ik organiseer het allemaal. Inmiddels hebben we nieuw materiaal aangeschaft en ik zorg dat het compleet blijft en het wordt gerepareerd als er schade is. Daarnaast leg ik nieuwe 12Surfers uit hoe het werkt. We hebben drie WhatsApp-groepen, die elk beschikking hebben over twee sets (vier zeilen en twee planken). Onderling spreken ze af wie wanneer het water op gaat. Ze halen het materiaal met een pincode uit de stalling en gaan het water op! Als mensen eenmaal weten hoe het gaat, heb ik er eigenlijk weinig omkijken naar. Maar inmiddels is wel een vijfde van de leden een 12Surfer!

Wat zijn jouw drijfveren?
Ik vind het belangrijk om me in te spannen voor mijn vereniging en betrokken te zijn. Daarom ben ik voordat ik 12Surf startte ook al bestuurslid geweest. Maar ik vind het vooral ontzettend leuk om te doen. Het is fantastisch om anderen te laten genieten van het sporten en de natuur. Windsurfen is mijn passie en ik ben blij dat ik die kan delen.

Het geeft me ook een gevoel van trots als ik op het water kom en daar vier of vijf planken tegenkom van 12Surfers. Dat is uit mijn initiatief voortgekomen! Inmiddels heb ik gelukkig drie surfvrienden die me helpen, want sinds corona is het windsurfen enorm gegroeid. Het zorgde ervoor dat ik op een gegeven moment meer uitleg aan het geven was aan nieuwe leden dan zelf aan het windsurfen. Nu ben ik blij dat ik die mensen heb kunnen helpen, dus het was beslist geen straf!

Waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie?
Ik windsurf al sinds 1979, maar nog steeds voelt het bijna als vakantie wanneer ik het water op ga. De kantine van Windsurfclub Reeuwijk met zijn prachtige uitzicht over het water is mijn tweede huisje.

Het is gaaf dat 12Surf ook voor meer initiatieven binnen de club heeft gezorgd. We hebben nu ook 12SUP, waarmee je een sup kan gebruiken, 12 Have Fun Tandems, voor tweepersoonswindsurfen, en 12Foil, waarmee mensen het foilsurfen kunnen uitproberen. Een vriend van me is vorig jaar (voor corona) zelfs 12Eat gestart! Elke maand aten we samen en wierp iemand zich op om de heerlijkste gerechten te maken. De windsurfclub is een fantastische groep!

Meer weten?
Neem contact op met Esmée Hensen via 06-47565448 of vrijwilligerscentrale@samwelzijn.nl of kijk op www.samwelzijn.nl/vrijwilligerscentrale?

Vrijwilliger Theo Versteeg stond aan de wieg van 12Surf en organiseert het nog steeds.

Advertentie

Categorieën