Foto:

Oud papier naast de bak is gevaarlijk en duur

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het valt inwoners van Bodegraven én Reeuwijk op dat het papier dat naast containers stond, niet meer wordt opgehaald. Dit zorgt voor veel achtergelaten karton en gemopper onder inwoners. Er zijn echter goede redenen dat deze bijplaatsingen niet worden opgehaald.

De reacties waren niet mals. Sommige inwoners noemen het ‘echt waardeloos’ tot ‘we betalen ons scheel, maar een beetje service ho maar’. Inwoners maken zich ook zorgen over het wegwaaien of natregenen van het karton. Navraag bij de gemeente leert dat het bijgeplaatste karton niet wordt meegenomen vanwege de arbo-regels van Cyclus: een minicontainer wordt opgetild door de vrachtwagen, los aanbod niet. “We werken steeds meer met vrachtwagens met zijladers. Die hebben een tilsysteem en losse zaken daarin gooien, is gevaarlijk voor de mensen die het er in moeten gooien. Dat doen we dan ook niet,” laat de gemeente weten.

Afgekeurd

Er is nog een reden dat bijplaatsingen niet worden meegenomen. Los papier en karton naast de minicontainers wordt snel nat en als dat natte karton wordt meegenomen, dan wordt de hele lading papier van die betreffende vrachtwagen afgekeurd. “Dan wordt die hele lading verbrand. De kosten daarvan waren afgelopen april bijvoorbeeld 11.000 euro, dat weer naar de inwoners moet worden doorberekend.” Daarom is vorig jaar besloten om helemaal geen bijplaatsingen meer mee te nemen.

Er geldt een uitzondering voor hoogbouw. Mensen daar hebben geen eigen minicontainer en er zijn onvoldoende ondergrondse containers in de buurt. Totdat er meer ondergrondse containers zijn, mogen de inwoners van de hoogbouw nog wel hun oud papier, netjes verpakt in dozen, los aan de straat zetten.

Te veel papier?

Maar wat dan te doen als je meer oud papier hebt dan in je minicontainer past? Als je regelmatig te veel oud papier hebt voor je minicontainer, dan kan je gratis een extra minicontainer aanvragen bij Cyclus. Anders kan je oud papier ook bij het afvalbrengstation inleveren. Naast de entree van 5,31 euro hoeft er niet extra betaald te worden voor het inleveren van papier en karton.

Meer berichten