Foto:

‘Vanaf nu kan de hele wereld met ons muziek maken’

ZWAMMERDAM/AMSTERDAM - De Jostiband, het wereldberoemde orkest voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft afgelopen dinsdag in Paradiso in Amsterdam een nieuw online platform gelanceerd. Via www.jostiband.nl kun je een instrument leren spelen en/of meedoen met de kleurenmuziek van de Jostiband. Samen met zangeres Maan gaven een aantal leden van de Jostiband het startschot. Maan, die heeft meegewerkt aan het platform, maakte daarbij ook bekend dat ze vanaf vandaag ambassadrice is van de Jostiband.

Op de nieuwe website kan iedereen, met of zonder verstandelijke beperking, makkelijk muziek maken. Er zijn duidelijke instructiefilmpjes over de zogenoemde ‘kleurenmuziek’, waarbij je met behulp van gekleurde stickers een instrument leert bespelen. Er is een nieuw muziekboek en via een livestream kun je aan muzieklessen en repetities meedoen.

Na de onthulling van het platform in Paradiso kregen de aanwezige gasten de gelegenheid het nieuwe platform uit te proberen. Onder leiding van dirigent en orkestleider Lyan Verburg speelden ze ‘Drie maal drie is negen’, ‘Hallelujah’ en ‘Bloed, Zweet en Tranen’. Peter, Jostibandlid en cliënt van Ipse de Bruggen: “Muziek maken betekent voor mij heel veel. Ik kan niet zonder muziek. Als ik thuiskom, dan draai ik iets. Als ik verdrietig ben het ene, als ik blij ben het andere.” Peter speelt al 30 jaar in de Jostiband. “Ik vind het geweldig dat door de nieuwe website iedereen met ons kan meespelen, zelfs als je geen noten kunt lezen. Fijn dat deze website er nu is!”

Zorgorganisatie Ipse de Bruggen, waar de Jostiband onderdeel van is, verwacht dat de website voorziet in een grote behoefte. ‘’Nu al is er veel belangstelling voor deze online tool. Niet alleen binnen de gehandicaptensector, maar ook voor andere doelgroepen biedt dit mogelijkheden om op een laagdrempelige manier muziek te maken. Dat plezier gunnen we heel veel mensen in Nederland,” legt Jan van Hoek, voorzitter raad van bestuur van Ipse de Bruggen, uit.

Meer berichten