<p>Onthulling van het schilderij voor De Parel.</p>

Onthulling van het schilderij voor De Parel.

(Foto: Ad van den Herik)

De Parel al tien jaar een veilige haven voor anders begaafden

BODEGRAVEN - In 2011 namen negentien anders begaafden het zorgappartementencomplex aan de Akkermunt in gebruik. Nu, een decennium later, reden om uit te pakken met een rommelmarkt én de oprichting van Vrienden van de Parel, om zo extra inkomsten te verwerven.

“De bewoners hebben er zo naar uitgekeken en hebben er zo’n plezier in. En natuurlijk treffen we het met het weer.” Caran Glasbeek straalt als zij een rondleiding geeft over de rommelmarkt. De moeder van twee bewoners én medeorganisator gebaart in de richting van de vele kraampjes met koopwaar. “Kijk, die plantjes hebben we gesponsord gekregen en daar kun je hamburgers, saté en poffertjes eten.” Een stukje verderop prijst Caran de rest het veelzijdige aanbod aan: “Dat zijn foto’s van inventaris die over is en hier liggen armbanden en kettingen die de bewoners zelf hebben gemaakt.” De rommelmarkt zou uiteindelijk 1400 euro opleveren.

In de schaduw van de overkapping van het appartementencomplex zit bewoner Tim Baelde achter een opengeklapte laptop. Hij noteert de namen voor de op te richten vereniging Vrienden van de Parel. “Ik hoop dat we een mooi bedrag bij elkaar krijgen. Tot nu toe heb ik drie particulieren en twee bedrijven genoteerd,” meldt Tim trots. Caran vult aan: “Een lidmaatschap staat open voor iedereen. Bedrijven betalen 50 euro en particulieren 25 euro. Met het geld kunnen we uitstapjes voor de bewoners bekostigen. Wie zich als lid aanmeldt krijgt 5 jaar een naamplaatje op een groot bord in de vorm van een hart.” Het bord krijgt een plekje in de hal van het gebouw. Aanmelden kan via akkiebaelde@gmail.com.

Onthulling
Rond de klok van één uur volgt voor de bewoners de absolute climax van de middag: de onthulling van het schilderij dat een plaatsje krijgt in de entree van het gebouw. “De bewoners konden stemmen op vier verschillende schilderijen en deze is het geworden,” doet Caran uit de doeken. “Op het schilderij zie je een haven met huizen eromheen. Dat vertegenwoordigt een symbolische waarde: De Parel als veilige haven voor de bewoners,” beklemtoont ze.

In die beschermde omgeving begeleidt personeel van de zorgaanbieder de bewoners. Overdag hebben ‘de parels’ een baan. Waar zoal? Gewoon, bij de Bodegraafse brouwerij De Molen, in het groenonderhoud, bij dagbestedingslocatie Prins Heerlijk in Alphen aan den Rijn of in het onderwijs als klasse-assistent.

Tekst en beeld: Ad van den Herik

Meer berichten