Bodegraven-Reeuwijk eerste gemeente met participatieverordening ‘nieuwe stijl’

Politiek

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk is de eerste gemeente in Nederland die een participatieverordening ‘nieuwe stijl’ heeft vastgesteld. De participatieverordening geldt vanaf 22 juli 2021.

De komst van de Omgevingswet verplicht gemeenten om de ‘oude’ inspraakverordening om te bouwen naar een participatieverordening. De verordening moet inwoners in staat stellen te participeren bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid. Vooruitlopend op deze wetswijziging is de gemeente Bodegraven-Reeuwijk al aan de slag gegaan met het maken van de participatieverordening. In het Testlab Participatieverordening wisselen vijftien gemeenten hun ideeën en ervaringen uit. 

Een speciale raadscommissie onder voorzitterschap van raadslid Elly de Vries (D66) heeft de participatieverordening van de gemeente in elkaar gezet. Daarvoor is overleg gevoerd met bewoners, ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders. Bodegraven-Reeuwijk is nu de eerste gemeente die daadwerkelijk een participatieverordening heeft vastgesteld. 

Versterking positie van bewoners
De participatieverordening houdt een paar dingen in. Bewoners kunnen de gemeente nu uitdagen om taken over te nemen, wanneer zij vinden dat zij met hetzelfde budget een beter resultaat kunnen bereiken. De gemeente geeft voortaan vooraf aan hoe zij omgaat met de resultaten van een participatieproces. De gemeente gaat in overleg met bewoners om een nieuwe opzet uit te werken van het dorps- en wijkgericht werken. En het participatieproces wordt duidelijker en transparanter.

Een maand geleden publiceerde Kijk op Bodegraven-Reeuwijk een groot onderzoek naar participatietrajecten in de gemeente. Dat onderzoek liet zien dat er nog een hoop te verbeteren is in het proces. Hopelijk levert de participatieverordening handvatten om die verbeteringen voor elkaar te krijgen.

Advertentie

Categorieën