Hierbij mijn klassenfoto uit najaar 1960, genomen toen we in het noodgebouw aan de IJssellaan zaten. Ineke is het vijfde meisje van links: Ineke van der Bas, Klas 1D, 1960-‘61.
Hierbij mijn klassenfoto uit najaar 1960, genomen toen we in het noodgebouw aan de IJssellaan zaten. Ineke is het vijfde meisje van links: Ineke van der Bas, Klas 1D, 1960-‘61.

‘Zo leuk dat ik er niet vanaf wilde’

Historie

Eind 2022 bestaat Het Christelijk Lyceum/de Goudse Waarden 70 jaar. Daarom wordt er een grote reünie georganiseerd, waarbij allen die ooit op die school hebben gezeten, van harte welkom zijn. Er is een Facebookpagina opgezet. De Reeuwijkse Ineke de Pater-van der Bas kijkt terug naar haar schooltijd.

De Facebookpagina zit al vol met geweldige foto’s en herinneringen. Zo ook voor Ineke. “Ik vond het zo leuk op school dat ik er niet vanaf wilde.” Als oud-leerlinge uit de periode 1960-1966 hoopt Ineke de Pater-van der Bas vele oud-klasgenoten te ontmoeten. Als Ineke terug denkt aan deze periode, denkt ze direct aan de jaarlijkse muziekavond: de ‘grote’ avond. “De schoolband trad dan op; later mocht er zelfs gedanst worden.”

Les in houten barakken
Ineke kijkt terug: “Als 12-jarige moest ik vanuit Waddinxveen naar de IJssellaan fietsen, waar in die tijd les gegeven werd in houten barakken. Alleen de onderbouw zat hier, de bovenbouw kreeg les in het oude pand van de Joodse Bejaarde Huis aan de Oosthaven.” Omdat de school gegroeid was van 27 leerlingen in 1952 naar meer dan 400 in 1960 werd er een nieuw gebouw neergezet aan de Heemskerkstraat. “Na de Kerstvakantie verhuisden we. Ten gevolge van de officiële opening in februari 1952 hebben we met een gelegenheidskoortje opgetreden onder leiding van de lerares Frans mej. Heikoop; zij was bij iedereen bekend als tante Saar.”

Alle leerlingen zaten 2 jaar in de onderbouw. Daarna koos je of voor de HBS of voor het gymnasium. Na de derde klas kon je verder op HBS-A of HBS-B. Ineke koos voor HBS-A, de talen-en handelskant. “De schooltijden vielen doordeweeks tussen 8.45 en 16.15 uur, en de zaterdagochtend tot 12.05 uur. In het begin zelfs tot 13.15 uur. Dat was eigenlijk heel gewoon, je wist niet beter.”

Hoogte en dieptepunten
Ineke heeft een hele fijne tijd gehad op school. “Met kolderdag zijn we achterop een vrachtwagen met piano naar de Markt gegaan waar een van ons een toespraak hield,” herinnert ze zich. “Voor de uitslag van het eindexamen moest iedereen naar school komen. In een klaslokaal werd de uitslag bekend gemaakt. Vervolgens moest je als gezakte langs alle ouders naar buiten. Dat was niet leuk!” Een dieptepunt was het verongelukken van de leraar Duits, de heer Ton. Hij was pas 40 jaar. “Ik krijg nog kippenvel als ik daar aan terugdenk.”

“Mijn dochters die in resp 1987 en 1990 de school bezochten kregen onder andere les van jongens die bij mij in de klas hebben gezeten, Bram van Bekkem en Thijs Huisman.” Beiden gaven biologie.

Meld je aan
“De facebookpagina, ‘reunie het lyceum’ is voor mij een feest der herkenning. Heel leuk om ook foto’s van de heer en mevrouw Rook tegen te komen. De ‘kantine’ bestond toen ook al. We waren verontwaardigd toen de prijs van een stroopwafel van 10 naar 11 cent ging. (ca. 0,05 euro).” Kijk op www.reuniehetlyceum-dgw.nl en meld je aan!

Advertentie

Categorieën