Afbeelding

Kunstwerken naar ziekenhuis

Algemeen

BODEGRAVEN

De heer Kalkman uit de Rijngaarde in Bodegraven schenkt zijn hele kunst- verzameling, bestaande uit ongeveer 25 replica’s, aan het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk. 

Vanaf de eerste week in oktober komt er in de nieuwe vleugel van het Ziekenhuis een tentoonstelling van drie maanden. Het Ziekenhuis mag verkopen wat zij wil en de opbrengst gaat deels naar de facilitaire dienst van het Ziekenhuis. Van de opbrengst gaat 40%  naar de afdeling kinderoncologie, de afdeling voor kinderen met kanker.

Kalkman zelf was werkzaam in het voortgezet onderwijs en gaf daar onder meer Kunsthistorie als examenvak. Daarom is hij blijven hangen in de kunstrichting ‘De Stijl’ waar Piet Mondriaan en Bart van der Leck onderdeel van uitmaakten. Kalkman had een grote fascinatie voor het subtiele mijnenstelsel wat deze kunstenaars produceerde.

Schilderijen uit de collectie

Eén van de schilderijen is ‘Jenny’ van Bart van der Leck uit omstreeks 1920. Deze bevindt zich in particuliere handen (en blijft dat ook) en heeft een prijsindicatie van 5 miljoen euro. Een ander schilderij die te bewonderen zal zijn bij de tentoonstelling is een tweeluik van twee schapen. Kalkman heeft zelf alle lijsten gemaakt.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën