Biljarten
Biljarten

Biljartclub met hoog gezelligheidsgehalte

Sport Sport verbindt

DRIEBRUGGEN

‘Gang is Alles’, dat staat voor de letters van de biljartclub die in de kantine van WDS op dinsdag- en donderdagavond een potje biljarten. Koos de Groot, de voorzitter van de club, verhaalt smakelijk samen met secretaris Gerard Gerritsen over hun clubje. Misschien bestaat de vereniging al zo’n 70 jaar. Misschien is die ooit opgericht om als jongens onder elkaar een biertje in de kroeg te halen. Onder de noemer ‘biljarten’ is dat nu eenmaal makkelijker...

door Marlien van Leeuwen

Kaarten was 70 jaar geleden populairder dan biljarten, maar zonder al te veel inkomen mocht je niet meedoen. Dus zo werd er gebiljart in de kroeg De Drie Linden. Toen die werd afgebroken, ging het biljart naar de meubelfabriek van Kiela en van daaruit naar Custwijck, waar een van de fanatieke leden de club inschreef bij de biljartbond en de jeugd les kreeg. De ruimte werd een eetcafé en toen kwamen de krachten los waar een dorp sterk in is. Via via kan er altijd iets geregeld worden. Een verrijdbaar biljart in de kantine van WDS werd de oplossing, een win-winsituatie. Er kwam reuring in de kantine en het ledenaantal van de biljartclub verdubbelde. De gemiddelde leeftijd dook spontaan naar beneden.

Elke week spelen de biljarters wedstrijden om zich met anderen te meten. Een beetje fanatiek, want je wilt toch winnen, maar vooral de lol. Dat ze onderling veel lol hebben, blijkt wel uit de anekdotes. Ook tijdens het clubkampioenschap zit de sfeer er goed in. Iedereen kent iedereen en juist dat maakt het zo leuk. Sommigen wisten nog amper wat de voor- en de achterkant van de keu is, maar deden wel mee aan de competitie. En altijd was er een groots en enthousiast publiek. Jan van Maanen, 55 jaar lid, werd dit jaar voor het eerst kampioen. Tijdens de uitslag was hij al op vakantie, dus werd hij via een videocall op de hoogte gebracht van zijn kampioenschap. Wat leverde hem de winst op? Het feit dat de voorzitter erbarmelijk verloren had. Nota bene degene die een biljarttafel in zijn eigen woonkamer opstelde om te trainen! Hilariteit alom.

Maar even terug naar het spelletje. Want al staat het maatschappelijk welzijn absoluut op nummer één, de keu moet zo gestoten worden dat de bal op de juiste plek wordt geraakt, zodat de bal met het juiste effect de andere ballen raakt. Dat klinkt vrij eenvoudig. De praktijk blijkt weerbarstiger. Gelukkig hoef je de spelregels niet te kennen om te kunnen spelen, want er blijkt een overvloed aan kennis bij de toeschouwers. En lukt het dan nog niet, dan kun je altijd nog alleen de eerste afstoot kunt oefenen. Dat is namelijk de enige die altijd gelijk ligt.

Advertentie

Categorieën