Foto:

LLBR wil ‘3 tot 5 zetels’

De nieuwe partij Lokaal Liberaal Bodgraven-Reeuwijk (LLBR), inmiddels al met twee van de VVD overgelopen vertegenwoordigers in de raad, mikt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op “3 tot 5 zetels.” Willem Zuyderduyn, de kersverse fractievoorzitter van LLBR noemt dit ‘een realistische optie’ , hoewel het programma van de partij nog geschreven moet worden. Wel zal Zuyderduyn als lijsttrekker worden aangewezen.

“We gaan echt te rade bij de burgers, onder meer door in gesprek te gaan met de dorpsteams. Zo horen we wat de wensen en gedachten zijn, dat zal onze basis vormen. Wij willen dat de mensen zich in ons herkennen.” 

Met Frank Rijkaard heeft Zuyderduyn de overstap gemaakt. Op de vraag: of zijn vorige partij, de VVD, dan geen herkenbaar programma had zegt hij: “Bij een landelijke partij moet je rekening houden met het landelijke programma. Dat hoeven wij niet en dat maakt het verschil.”

Het bestuurlijk hart van LLBR wordt gevormd door Willem Ginjaar en Lou Harten, beiden voorheen bestuurders van de lokale VVD. Zij zijn boos op de gang van zaken, waarbij na heftige interne ruzies het Regiobestuur de regie heeft overgenomen. Een van hun kritiekpunten betreft de plannen om de afdeling Bodegraven-Reeuwijk onder te brengen bij Gouda. “onaanvaardbaar”, aldus Ginjaar. De zoon van ex-minister dr. Leendert Ginjaar en ex-staatssecretaris en Kamerlid Nel Ginjaar-Maas heeft in het verleden al bestuurlijke rollen vervuld in de Zeeuwse afdeling van de VVD. Hij is vorig jaar verhuisd naar Reeuwijk. Ginjaar heeft inmiddels zijn lidmaatschap van de VVD beëindigd.

Naar zijn zeggen hebben zich inmiddels tien leden bij LLBR aangemeld en hebben zo’n 50 anderen zich als geïnteresseerde aangemeld. Ook voormalig VVD-commissielid Steffan Benders heeft zich aangesloten bij de partij, hij zal worden aangemeld als commissielid om de fractie te ondersteunen. 

Tekst: Henri Stolwijk

Meer berichten