<p>Vlnr: Teus Boele, Peter Blanken, Kees Veelenturf, Broos de Groot en Leendert Spijker.</p>

Vlnr: Teus Boele, Peter Blanken, Kees Veelenturf, Broos de Groot en Leendert Spijker.

(Foto: )

De verbouw van Bouwsteeg 6 vordert gestaag

Bodegraven

Klussende vrijwilligers lopen in en uit en voorbijgangers werpen al een nieuwsgierige blik naar binnen bij Bouwsteeg 6. De openstaande deuren nodigen ook uit om een kijkje te nemen in het karaktervolle pand dat een heuse metamorfose ondergaat: van Argentijns restaurant naar het Groene HartHuys. Een verzamelgebouw voor kunst, cultuur en historie. Een plek voor exposities, workshops, lezingen en presentaties.

door Ad van den Herik

Eind vorig jaar sloegen de Kunstkring -Reeuwijk, Culturele Commissie en Historische Kring de handen ineen en spraken de ambitie uit om de komende jaren te laten uitgroeien tot hét kunstcentrum van de regio. In hartje vonden zij in Bouwsteeg 6 een pand dat zich uitstekend leent om hun toekomstplannen gestalte te geven. ,,Een perfecte expositieruimte.’’ Kees Veelenturf, één van de initiatiefnemers van het Groene HartHuys, gebaart naar de strak geverfde wanden op de begane grond. De ene kant licht, de andere zijde donker. Met ramen aan weerskanten. Niet zomaar ramen. ,,Glas in lood in een kaaspakhuis,’’ grijnst Leendert Spijker, verwijzend naar een nog vroegere functie van het gebouw. ,,De kozijnen gaan we nog kaasgeel verven,’’ vult de voorzitter van de Stichting Historische Kring aan.

Gratis

De drie samenwerkende partijen richtten gezamenlijk een overkoepelende stichting op met een onafhankelijke voorzitter: Peter Blanken. De Reeuwijker onderhoudt onder andere de contacten met de gemeente. ,,Van de gemeente hebben we een startsubsidie gekregen. Dat was echter redelijk snel op maar van lokale bedrijven kregen wij ook veel steun: een trap, een keuken, verlichting, hout, een vloer, cv-radiatoren, enzovoort,’’ somt Blanken op. ,,En we kregen hulp van een grote groep vrijwilligers,’’ voegt hij nog toe. En dat zorgt weer voor saamhorigheid, signaleert Veelenturf. ,,Je merkt gewoon dat iedereen er veel plezier in heeft en dat bevordert de onderlinge samenwerking.’’

Open huis

In afwachting van de plaatsing van de vaste trap, staat er een ladder in het gat naar de eerste verdieping. ,,Hier komt nog een scheidingswand,’’ wijst Veelenturf naar het midden van de verdieping. De rechterkant leent zich uitstekend voor het geven van kunstworkshops, het linkerdeel gaat de Stichting Historische Kring gebruiken voor de opslag van boeken, archieven en historische voorwerpen. ,,Dit is wel 100 jaar oud en gaan we hier ophangen,’’ zegt Spijker over het houten naambord van kaashandelaar Noordhoek.
Tot slot gaat de royale zolder op de bovenste verdieping dienen als opslagruimte. Aanvankelijk wilde de stichting de officiële opening koppelen aan de atelierroute op 18 en 19 september, maar dat komt te vroeg. Er moet nog veel gebeuren. Daarom staat het open huis nu gepland voor zaterdag 16 oktober. Iedereen is van harte welkom.

Meer berichten