Afbeelding

Sloeproeien: Oer en stoer

Algemeen Sport verbindt

Reeuwijk

Bij de G.W.V. Elfhoeven kun je niet alleen zeilen maar ook sloeproeien. Eveneens op het water maar een heel andere tak van sport. Ben je tijdens het zeilen afhankelijk van de wind; hier komt het op kracht aan. Eén als team in ritme, kracht en de elementen van de wind en het water.

door Marlien van Leeuwen

Op een zonnige zondagmorgen vertelt Anne Marie Geluk over haar sport wat haar vooral een oergevoel geeft. Anne Marie: “Tijdens de wereldhavendagen zag ik die sloepen waarin de roeiers met krachtige slagen vooruit kwamen. Wat is dit voor sport, dat wil ik ook gaan doen!? Thuis gekomen ben ik gaan googelen en kwam uit bij de Goudse Watersport Vereniging Elfhoeven.

Anne Marie heeft geen ervaring met watersport; “Van mij geen soepele beweging bij het in- en uitgaan van de sloep om bijvoorbeeld even één van de ophaalbruggetjes tussen de verschillende plassen te bedienen. Maar dat hoeft ook niet. De techniek heb je vrij snel onder de knie maar conditioneel ligt dat anders. Veel zeilers uit de vereniging zijn dit erbij gaan doen. Als een soort krachttraining. En niet in de laatste plaats om de gezelligheid.

De techniek in het kort

Je zit op een vaste bank (de doft). Roeien doe je met je rug-, bil- en beenspieren. Sloeproeiers buigen ver voorover met hun buik- en bovenste rugspieren. Dan zet je je af tegen het voetenbord en trek je je aan bil- en rugspieren omhoog om zover mogelijk door te vallen naar achteren, terwijl de beenspieren zich schrap zetten. Het gewicht van je lichaam levert extra vermogen. De armen blijven gestrekt en pas op het laatst wordt de haal afgemaakt met de armspieren. Bij de eindhaal lig je bijna op de doft van je achterbuurvrouw of man. Daarbij moeten de 6 roeiers een gelijke slag maken welke wordt aangegeven door de stuurman, slagman of slagvrouw. De truc is vooral niet je armen al het werk laten doen maar vooral vanuit je bovenlijf en je buikspieren.

Als de dag begint

Via een app schrijf je je in. Zo weet iedereen wie, wanneer komt roeien. Op zondagmorgen gaan de recreanten de sloep in. Op dat tijdstip komt het waterverkeer langzaam tot leven. Het geplons van de riemen en de rimpeling die dat aan het water geeft. Je wordt er helemaal zen van. Het is niet het enige tijdstip dat er geroeid wordt. Door de week en tijdens de avonden gaan zowel recreanten als wedstrijdroeiers de boot in. 

Wedstrijd

Op 18 september was er een wedstrijd op het Veerse meer. Anne Marie was één van de roeiers van het wedstrijdteam. Anne Marie: “De verdeling mannen, vrouwen is goed. Dat de één iets meer kracht aan de riem geeft is geen punt. De stuurman (of vrouw) stuurt dat verschil wel weg. Het ritme is wel belangrijk. Anders sla je met de riemen tegen elkaar. Het parcours is 12 km lang met een aantal boeien waar je omheen moet (uiteraard zonder deze te raken).

Advertentie

Categorieën