Foto:
Anders bekeken

Daad- en slagkracht?

Mag je van een gemeentebestuur en een apparaat van ruim tweehonderd ambtenaren daad- en slagkracht en doorzettingsvermogen vragen? Oordeelt u vooral zelf aan de hand van wat voorbeelden. Neem de reconstructie van de circa 2,5 kilometer lange Raadhuisweg/Zoutmansweg dwars door Reeuwijk-Brug. Na de opening van de Reeuwijkse Rondweg (in 2015!) begon het denken over de herinrichting van deze circa 2,5 kilometer lange weg. 

Sindsdien is al zo’n 1,5 miljoen euro uitgegeven aan plannen en tijdelijke maatregelen. Externe bureaus en (deels ingehuurde) projectleiders waren er al zeven jaar druk mee. Het viel niet mee om bewoners en ambtenaren op een lijn te krijgen, maar het goede nieuws zou kunnen zijn dat er nu een echt plan ligt. Doorgesproken met de bewoners, uitgewerkt door bureaus. Nog steeds is niet iedereen blij, nog steeds wordt gesteggeld over de inrichting voor de fietsers en scheiding van langzaam en snel verkeer, maar binnenkort gaat de schop echt(?) in de grond. Als alles klaar is, zal er zo’n 4 miljoen euro zijn geïnvesteerd - plannen maken kost dus veel geld. 

Op de website van de gemeente zijn ze te bekijken. Schrik dan niet: ‘Raadhuisweg/Zoutmansweg Reeuwijk-Dorp’(!) staat erbij. Zitten die ingehuurde krachten en de eigen ambtenaren en bestuurders te slapen, kennen ze het verschil tussen Dorp en Brug gewoon niet? Een foutje kan iedereen maken, maar dit is gewoon dom.

En dan dit: sinds twee jaar staan op toegangswegen naar het plassengebied poortjes die moeten zorgen dat zwaar verkeer niet verder kan. Voor wie (tegen betaling) een ontheffing heeft, gaan de poortjes open. De poortjes zijn nog ongebruikt, mede ‘door personeelsverloop bij de gemeente en de leverancier” en ‘technische problemen’. Tja. Echt? Inmiddels blijkt camerabewaking met kentekenherkenning ook een oplossing te zijn. Twee jaar terug was dat blijkbaar geen optie. De poortjes kosten 45 mille per stuk. Best veel geld voor iets dat ongebruikt staat. En blijft.

Meer berichten