Bart Lageweg, directeur van Bizway.
Bart Lageweg, directeur van Bizway. Foto: Bizway

‘Wij pakken de regie als de boel in brand staat’

Bedrijfsberichten WOW! Gewoon van hier

BODEGRAVEN - Loopt alles vast zodra je inlogt in je digitale werkomgeving? Of is een hacker doorgedrongen tot de bestanden in de cloud? IT-onderneming Bizway lost het op en zorgt dat dat voortaan niet meer gebeurt. Directeur Bart Lageweg zag zijn bedrijf de afgelopen jaren hard groeien en de rek is er nog niet uit. “We willen in 3 jaar van 40 naar 150 man.”

door Key Tengeler

Wat is Bizway voor bedrijf?

“Wij zijn een hosting- en werkplekbeheerservice. Dat wil zeggen dat we de vitale online infrastructuur leveren die online applicaties, softwareontwikkelaars en webbureaus nodig hebben om hun programma’s en designs op te draaien. En die infrastructuur, de servers, moeten áltijd werken. Dat is onze specialiteit. We monitoren onze netwerken 24 uur per dag, zeven dagen per week, zodat wij elke fout al ontdekken voordat het misgaat. Als wij ons werk goed doen, heeft de klant niet eens door dat er gevaar dreigde.

We worden steeds afhankelijker van IT en hoe afhankelijker we zijn, hoe belangrijker het is dat het blijft werken. We hebben veel klanten in de logistiek en daar heeft de uitval van een netwerk grote gevolgen op de gehele keten. Ligt een tankstation eruit, dan hebben honderden vrachtwagens en dus leveranciers en klanten er last van. De hele economie wordt geraakt. Wij snappen dat en voelen ons verantwoordelijk voor die keten.”

Een focus op betrouwbaarheid dus. Wat voor klanten trekt dat aan?

“Klanten komen meestal bij ons omdat er iets mis ging bij hun vorige netwerkbeheerder. Tegen de tijd dat wij instappen, staat de boel in brand. Dan grijpen we stevig in. We pakken de regie en lossen het op. We zijn daarbij soms best streng voor onze klanten. Als de basis staat, voegen we netjes de juiste processen toe. 

We doen bijvoorbeeld veel voor de GGD - niet de systemen die vanwege lekke beveiliging in het nieuws waren! - die ineens veel meer veilige servercapaciteit nodig had door corona. We werken ook voor de gemeente Hof van Twente. Hackers hebben daar eind 2020 veel gegevens verwijderd. Wij kregen het voor elkaar dat de gemeente na anderhalve week haar noodzakelijke taken weer kon uitvoeren. Dat was eigenlijk een onmogelijke prestatie.”

Dat klinkt gaaf! Bij zo’n bedrijf wil vast iedereen werken?

“Ik vind het ook gaaf! Maar goede mensen vinden, dat is een uitdaging! We zijn enorm gegroeid en dat zet zich voort, dus we zijn hard op zoek. We zoeken personeel op alle lagen: niet alleen technische IT’ers, maar ook mensen voor marketing, projectmanagement en hospitality.

Omdat ik niet werkeloos wil toekijken, werkt Bizway samen met Hogeschool Utrecht aan een goede ICT-opleiding. Hier leren hbo’ers en doorgestroomde mbo’ers niet wat je nu moet weten, maar wat je over een paar jaar moet weten, als je bent afgestudeerd. De IT ontwikkelt zich namelijk razendsnel! De opleiding is deels theorie op school, deels werken bij een bedrijf. En die studie wordt volledig voor je betaald.”

Bizway sponsort regelmatig sportieve activiteiten in de gemeente. Waarom doe je dat?

“Ik woon in Bodegraven en voel me betrokken bij het dorp en de gemeente. Daarom sponsort Bizway de JUMBO Voetbalchallenge, zijn we jeugdsponsor van Rohda’76 en helpen we meerdere verenigingen met onder andere webhosting. Ik hoop dat dat sociale aspect, de verbondenheid met de lokale gemeenschap, ook een reden is dat mensen bij ons willen werken.

Daarbij vind ik teamsporten erg mooi. Vooral jongeren leren daar veel van elkaar. Ze leren in een team samen te werken en met uitdagingen en tegenslagen om te gaan. Dat zijn vaardigheden die ook op de werkvloer van pas komen.”

Bedrijven met een WOW-factor
Soms sta je perplex wat voor bijzondere bedrijven onze gemeente rijk is. Ze hebben een uniek product, enorme impact of buitengewoon verhaal - en zitten gewoon om de hoek! In deze rubriek zoeken we die bedrijven op. Ken jij ook een bedrijf met deze wow-factor of heb jij zelf dat bijzondere verhaal? Stuur dan een e-mail naar redactie@kijkopbr.nl.

Advertentie

Categorieën