Afbeelding
Foto:

Wethouder Nieuwenhuizen vertrekt na 3½ jaar

Algemeen

Wethouder Inge Nieuwenhuizen verlaat na bijna 3,5 jaar Bodegraven-Reeuwijk. Zij is voorgedragen als de nieuwe burgemeester voor de Drentse gemeente De Wolden. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Ronald Brouwer, omschrijft haar als “een intelligente, open en eerlijke burgemeester. Met haar lokale ervaring staat ze letterlijk haar ‘mannetje. Met een jong zittend college brengt zij bestuurlijke rust waar wij zo naar zochten. Daarnaast is ze in haar functies het platteland erg gewend en zal ze zich goed kunnen verdiepen in de problematiek hier.”

Tekst: Henri Stolwijk

Via Twitter heeft Inge Nieuwenhuizen gisteren gemeld: “zo trots en dankbaar dat de gemeenteraad van De Wolden mij zojuist heeft voorgedragen als nieuwe burgemeester van De Wolden.” Zij maakte haar besluit bekend tijdens de raadsvergadering.

Carrière
Inge Nieuwenhuizen trad na de vorige verkiezingen in juni 2018 aan als wethouder namens de VVD. Zij stapte in 2017 op als wethouder in Voorschoten, was van oktober 2017 tot mei 2018 wethouder in IJsselstein. Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen verhuisde zij naar Bodegraven. Een half jaar na haar benoeming betrok ze een woning in Oudewater, om enige tijd later naar Gouda te verhuizen. Zij meldde toen dat ze er niet in slaagde in Bodegraven-Reeuwijk een huis te vinden.

Onverwacht
Haar vertrek komt in zekere zin onverwacht. De sollicitatieprocedure in De Wolden heeft vier maanden geduurd. Er solliciteerden 11 vrouwen en 21 mannen naar de functie die ontstond omdat de vorige burgemeester, Roger de Groot, overstapte naar de gemeente Noordoostpolder. In De Wolden zijn recent diverse wethouders om uiteenlopende redenen vertrokken: een ging met pensioen, de ander is benoemd tot burgemeester in Staphorst, de derde werd wethouder in een buurgemeente. De raad van De Wolden wil dat mevrouw Nieuwenhuizen nog dit jaar wordt geïnstalleerd. Een delegatie van De Wolden is donderdagnacht nog met een taxibusje naar Gouda gereden om de nieuwe burgemeester te benoemen met haar voordracht.

Lokale crisis
Mevrouw Nieuwenhuizen vertrekt na haar nieuwe functie terwijl er in haar partij, de VVD, lokaal een enorme crisis heerst. Twee raadsleden en een commissielid zijn overgestapt naar de nieuwe partij Lokaal Liberaal, tegen het zittende raadslid Dirk van de Acker loopt een integriteitsonderzoek. Intern zijn grote geschillen blootgelegd, waarbij over en weer door diverse betrokkenen beschuldigingen over onethisch gedrag zijn uitgesproken. Het bestuur van de lokale afdeling is inmiddels opzij geschoven, de regie is nu in handen van het Regiobestuur van de VVD. Saillant detail: daarin heeft ook Inge Nieuwenhuizen zitting. Het is onduidelijk wanneer de uitkomst van het integriteitsonderzoek wordt afgerond.

Advertentie

Categorieën