Foto:
Anders bekeken

Mooie jaren

Het waren (ruim) 3 mooie jaren. Treffende zin voor het officiële afscheid van wethouder Inge Nieuwenhuizen. In mei 2018 is zij benoemd, in oktober 2021 diende zij haar ontslag in, om burgemeester te worden in De Wolden. De Drentse gemeente, met Ruinerwold als bekendste kern, telt net geen 25.000 inwoners.


De vertrekkende wethouder verhuisde in 2017 speciaal naar Bodegraven om ‘bij ons’ aan te kunnen treden. Een jaar eerder stapte zij na zeven jaar op als wethouder in Voorschoten, ging daarna nog een half jaar aan de slag als wethouder in IJsselstein. Na haar benoeming alhier verhuisde Nieuwenhuizen naar Oudewater, in onze gemeente zou geen passende woonruimte beschikbaar zijn. Inmiddels woont ze aan een van de singels in Gouda. Haar vertrek schept een lastig politiek dilemma. De fractie van haar partij, de VVD, is ruziënd uit elkaar gevallen. Twee leden stapten over naar Lokaal Liberaal, het Regiobestuur is bezig de brand te blussen. Wordt voor de resterende maanden (in maart zijn nieuwe verkiezingen) nog een vervanger namens de VVD benoemd? Dat kan een kostbare zaak worden: een fulltime wethouder verdient per maand 6.869,58 euro, zeg maar 90.000 euro op jaarbasis. Na drie maanden heeft zo’n wethouder recht op twee jaar wachtgeld.

Stel dat de VVD niet in het volgende college komt (uitslagen zijn altijd ongewis), dan zit de vervangende wethouder uit liberale gelederen met de gebakken peren, al is er dus wel een financieel vangnet. Zou een van de drie uit de bestaande fractie interesse hebben? Fractievoorzitter Robin Kersbergen meldt: “Het lijkt me voor zich spreken dat er een opvolger komt. We gaan het er als fractie rustig over hebben wat de beste invulling is.” Nu kan de meerderheid van de gemeenteraad natuurlijk ook besluiten dat de overgebleven vier wethouders de rit samen uitzitten. Maar pikt de VVD dat? Nee, saai is anders.

Meer berichten