Felicitaties met 60 jaar huwelijk Paula en Jan de Kok - Brabander
Felicitaties met 60 jaar huwelijk Paula en Jan de Kok - Brabander Foto: Marlien van Leeuwen

Feest voor Paula en Jan de Kok – Brabander ter ere van hun 60 jarige huwelijk

Algemeen

REEUWIJK-DORP

De 81-jarige Paula en haar 85-jarige echtgenoot Jan de Kok vierden hun diamanten huwelijk met de kinderen, hun partners en de kleinkinderen met een potje Jeu de Boer in Haastrecht. En een buffet bij Dorpshuis De Kaag voor familie en vrienden. 5 oktober 1961 trouwden ze voor de kerk, en nu, met hun 60-jarige jubileum kwam waarnemend burgemeester Erik van Heijningen hen feliciteren.

Zestig jaar samen maar welbeschouwd waren ze eigenlijk elkaars B-keuze. Smeuïge verhalen van vóór het moment dat de vonk oversloeg. Paula: “Jan zijn zus ging trouwen en zoals gebruikelijk in die tijd zocht hij een meisje om met hem mee te gaan naar dat feest. Bij de groentekweker waar mijn 15 jarige zusje Ineke in huis werkte was Jan knecht op de tuin. Jan: “ Ik had haar zusje wel eens met de auto naar huis gebracht (fiets achterop) maar ja, die was te jong. En zo kwam ik bij Paula uit.”

Zoveel feestjes waren er niet
Paula vult het verhaal aan: “Mijn vriendin haar vriend wist dat Jan vrijgezel was. En tijdens het bal in de veiling werd ik getipt. Als het maar niet die kleine is zei ik nog. Maar aan het eind van de avond stonden we wel aan de slootkant te zoenen. Jan weliswaar op een putdeksel zodat we even groot waren.”

Pepers plukken
In de avonduren werkte Jan voor zichzelf als groentekweker. In de drie jaar verkering hielp Paul regelmatig een handje mee. Jan legt uit: “Van die bakken waar de groenten onder platte glazen ramen groeiden. Met een stok stutte je de ramen zodat ze open bleven staan en dan kon je de pepers plukken. In die tijd geen stromend water op de tuin.” Paula: “Maar je handen zaten wel onder het scherpe sap. Je hoefde je mond maar even aan te raken en die stond in brand. Dan ‘pikten’ we wat druiven bij de buurman.” Geen stromend water? Paula lachend; “Nee, dus je plaste achter de kas.” Zelf had Paula drie werkhuizen en bij elk werkte ze twee dagen.

Tien gulden voor de tuin en tien voor het huis
In de krant had Jan een advertentie gezien van een tuin met woonhuis aan de Bloemendaalseweg dat te huur stond. “We gaan kijken;” had zijn baas gezegd die wist dat Jan graag voor zichzelf wilde beginnen. De huurprijs was niet hoog maar er moest wel gelijk getekend worden. En zo kon het gebeuren dat Jan na afloop even bij de slager langs ging waar Paula werkte om het tekenen van de huurovereenkomst mede te delen. Paula: “We hadden geen telefoon thuis, dus er had ook geen overleg kunnen plaatsvinden. Ik heb nog even gevraagd of er een wc binnen was en daarna zijn we alle twee gewoon weer aan het werk gegaan.” Eenmaal thuis vertelde Paula het aan haar moeder, die reageerde nuchter; “Nou meisje dan zul je moeten trouwen.”

De koeien eruit
En aldus geschiedde; 16 september voor de wet en op 5 oktober voor de kerk. Waar ze niet direct over nagedacht hadden was dat groente eerst moet groeien voor het verkocht kan worden en daarna pas inkomsten genereren. De 360 gulden die ze op de bruiloft gekregen hadden bracht uitkomst. Er was geen brug vanaf de tuin naar de weg, dus alle groente van de tuin moest naar de weg gevaren worden! Alma, Ton, Leon en Marleen werden aan de Bloemendaalseweg geboren. Na zes jaar werd er een stuk weiland aan de Middelburgseweg aangekocht. Koeien eraf, huis erop en de rest van het weiland werd omgeploegd tot groentetuin. Paulien werd er geboren.

Echt; ieder huisje heeft zijn kruisje
“Zo’n dertien jaar geleden overleed onze Ton aan een hartaanval,” vertelt Paula. “Ongelooflijk zwaar en nog eens extra omdat de schoonfamilie van Ton ons niet op de begrafenis wilden. Met een klein gezelschap hebben wij zijn overleiden herdacht in de pastorie van de HH Petrus en Paulus kerk.

Oude moet plaatsmaken voor het nieuwe
Zoon Leon werd boomkweker en begon aan de kant van de wetering op hun tuin. Zo is hij langzaam naar voren gekomen en hebben zij voor hem plaatsgemaakt. Jan is al jaren de ‘eindverantwoordelijke’ van de moestuin van de Kinderboerderij de Goudse Hofsteden. Paula heeft 20 jaar op het secretariaat van de RK parochie op het dorp gewerkt. Was daar 25 jaar lid van de avondwake groep en heeft 30 jaar koffie geschonken na de vieringen. Afgelopen woensdag tijdens de viering ter ere van hun 60 jarig huwelijk was dat de laatste keer.

Advertentie

Categorieën